Hemma bäst. Nu ska ännu fler äldre få möjlighet att bo kvar hemma i trygghetsbostäder. Foto: Most photos

Förslaget: 1 200 nya trygghetsbostäder till äldre

Antalet trygghetsbostäder för äldre i Göteborg ska mer än fördubblas fram till 2022. Det framgår i ett förslag som Fastighetsnämnden godkände i måndags.

  • Publicerad 09:57, 6 sep 2019

Under 2018 var målet att det i Göteborg skulle finnas totalt 1 000 trygghetsbostäder, alltså fysiskt tillgängliga lägenheter med tillgång till trygghetsvärd och gemensamhetslokal för personer över 70 år.

Man nådde inte ända fram och i dagsläget finns 830 lägenheter.

– Vi skulle haft fler lägenheter än vad vi har. Som många andra byggen har det blivit förseningar, säger Marie Persson, chef för utvecklingsenheten på Fastighetskontoret, som ändå är hoppfull om att kunna nå målet med totalt över 2000 trygghetsbostäder till år 2022.

Hur ska ni lyckas uppnå det?

– Vi har både allmännyttan, de i nyproduktion och de privata fastighetsägarna. Stena Fastigheter är på gång som en av de stora aktörerna på marknaden, men just nu finns de flesta inom allmännyttan.

Här byggs 100 nya lägenheter – för äldre

Ofta anpassas lägenheten till trygghetsbostad när den befintliga hyresgästen passerat 70 år. Då tar man även hänsyn till att utemiljön ska vara tillgänglig.

– Vinsten med dessa bostäder är att man ska kunna bo hemma längre och därmed minskar samtidigt kostnaderna för äldreboenden, säger Marie Persson.

Från villa till trygghetslägenhet

Nu hoppas man på att fler trygghetsbostäder ska skapas även i nyproduktion, även om hyran då blir högre.

– I de fall där man använder nyproduktion kan man ofta jobba strategiskt och satsa på områden där det många äldre kvar i sina villor och där det samtidigt behövs byggas lägenheter.

När en lägenhet väl blivit anpassad fortsätter den att fungera som trygghetsbostad även för nästa hyresgäst.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57