Hemma bäst. Nu ska ännu fler äldre få möjlighet att bo kvar hemma i trygghetsbostäder. Foto: Most photos

Förslaget: 1 200 nya trygghetsbostäder till äldre

Antalet trygghetsbostäder för äldre i Göteborg ska mer än fördubblas fram till 2022. Det framgår i ett förslag som Fastighetsnämnden godkände i måndags.

  • Publicerad 09:57, 6 sep 2019

Under 2018 var målet att det i Göteborg skulle finnas totalt 1 000 trygghetsbostäder, alltså fysiskt tillgängliga lägenheter med tillgång till trygghetsvärd och gemensamhetslokal för personer över 70 år.

Man nådde inte ända fram och i dagsläget finns 830 lägenheter.

– Vi skulle haft fler lägenheter än vad vi har. Som många andra byggen har det blivit förseningar, säger Marie Persson, chef för utvecklingsenheten på Fastighetskontoret, som ändå är hoppfull om att kunna nå målet med totalt över 2000 trygghetsbostäder till år 2022.

Hur ska ni lyckas uppnå det?

– Vi har både allmännyttan, de i nyproduktion och de privata fastighetsägarna. Stena Fastigheter är på gång som en av de stora aktörerna på marknaden, men just nu finns de flesta inom allmännyttan.

Här byggs 100 nya lägenheter – för äldre

Ofta anpassas lägenheten till trygghetsbostad när den befintliga hyresgästen passerat 70 år. Då tar man även hänsyn till att utemiljön ska vara tillgänglig.

– Vinsten med dessa bostäder är att man ska kunna bo hemma längre och därmed minskar samtidigt kostnaderna för äldreboenden, säger Marie Persson.

Från villa till trygghetslägenhet

Nu hoppas man på att fler trygghetsbostäder ska skapas även i nyproduktion, även om hyran då blir högre.

– I de fall där man använder nyproduktion kan man ofta jobba strategiskt och satsa på områden där det många äldre kvar i sina villor och där det samtidigt behövs byggas lägenheter.

När en lägenhet väl blivit anpassad fortsätter den att fungera som trygghetsbostad även för nästa hyresgäst.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11