Intresse. Det nya kulturhuset i Bergsjön lockade hundratals besökare under första invigningsdagen. Foto: Byrd/Dino Soldin

Förslaget: Bygg kulturhus i Biskopsgården

Förutom satsningar på fler poliser och satsningar på socialtjänst vill Miljöpartiet att det ska byggas ett kulturhus i Biskopsgården. "Positiva satsningar på kultur är också viktigt för att vända en negativ trend, säger Karin Pleijel (MP) .

  • Publicerad 15:48, 7 sep 2022

Det första steget är en utredning om var kulturhuset ska ligga och hur det ska utformas.

Det tog cirka 20 år av engagemang innan ett nytt kulturhus äntligen kunde invigas i Bergsjön. 17 augusti slogs dörrarna upp för allmänheten.

Högt tryck på invigningen: "Kommer tillbaka redan imorgon"

Nu vill Miljöpartiet driva frågan om att även Biskopsborna ska få sitt eget kulturhus.

– Vi har uppfattningen att det är något som efterfrågas i stadsdelen och med tanke på den stora mängd föreningar som finns i området vet vi att det finns ett behov och intresse för en sådan samlingsplats. Vi som politiker kan driva frågan, men sedan är det så klart viktigt att det är de lokala krafterna som skapar innehållet, säger Karin Pleijel (MP) kommunalråd i opposition.

Varför just Biskopsgården?

– För att vända den negativa trenden i området krävs satsningar som fler poliser, mer socialtjänst och bättre skolor, tror vi. Men lika viktigt är positiva satsningar på mjukare värden. Det finns en potential i ett kulturhus som blir ett fint inslag i stadsbilden och ger mer levande torg. Som samlar unga på lov och under kvällstid med aktiviteter. Kulturen ska inte bara finnas i centrum.

Lovar driva frågan

Frågan om ett kulturhus är något som partiet kommer att driva – oavsett valresultat. Förslaget har inkluderats i Miljöpartiets valmanifest.

– Det första steget är en utredning om var kulturhuset ska ligga och hur det ska utformas. Det är något som vi skulle kunna förhandla in i budgeten om vi blir stödparti, säger Karin Pleijel.

Och om ni hamnar i opposition?

– Då finns andra politiska medel, som motioner. Vi hoppas så klart på ett bra valresultat som innebär att vi har större möjlighet att driva vår politik, säger hon.

M med på planerna

Även Moderaterna vill förverkliga att ett kulturhus byggs i Biskopsgården. Vallöftet presenterades nyligen tillsammans med åtta satsningar på stadens kultur-och föreningsliv.

Utöver kulturhuset vill M satsa på en ny simhall i Torslanda.

Vi är GBG