Bredda vägen. Det är trångt på gång- och cykelvägen vid Röda Sten. Foto: Lotta Engelbrektson

Förslaget: Bygga träspång vid Röda sten

Översvämningar och trängsel. Ständig irritation mellan cyklister och gångtrafikanter. Nu finns ett Göteborgsförslag på att bredda promenadvägen vid Röda Sten.

  • Publicerad 11:50, 12 feb 2021

Cykel- och gångbanan som sträcker sig från Klippan till Tångudden, förbi Röda Sten, är ett populärt promenad- och cykelstråk. Vackra dagar är det särskilt trångt om utrymmet när söndagsflanörer och cyklister ska samsas om utrymmet.

– Alla blir irriterade på varandra. De som cyklar blir sura när de inte kommer fram och de som promenerar blir förskräckta av cyklister som susar förbi i 50 kilometer i timmen, säger Anders Ellegård i Västra Frölunda, som står bakom Göteborgsförslaget.

Ett annat bekymmer är att vägen snabbt blir översvämmad vid dåligt väder, eftersom det rinner en bäck från Sjöbergen alldeles intill. Ibland samlas så mycket vatten att det är omöjligt att passera, berättar Anders Ellegård.

– Däremot är det svårt att se hur den smala vägen skulle kunna breddas, som den ser ut idag. Därför har jag en idé, säger han.

Träspång

Anders Ellegård har klurat länge på en lösning för Röda Stenområdet. Redan för två år sedan skickade han in förslaget till kommunen om att bygga en spång som löper parallellt med gång- och cykelvägen. Då skulle träbron kunna användas av de gående och den nuvarande vägen reserveras för cyklisterna.

Den gången fick Anders Ellegård inget gehör.

– Därför har jag nu satt ihop ett Göteborgsförslag som alla kan rösta på, säger han.

För att vara säker på att ingen ska missa uppropet har Anders Ellegård placerat ut en skylt på vägen. Med en egenmålad akvarellbild på hur spången skulle kunna se ut uppmanar han förbipasserande att rösta. Antingen genom att gå in på kommunens webbsida eller via en QR-kod.

– Det verkar fungera. Varje dag tickar det in sex–sju nya röster, säger han.

Målet är att nå 200 hundra röster under 90 dagar, därefter måste förslaget behandlas av kommunen. Under andra veckan i februari hade träspången vid Röda Sten 166 röster.

Klippanvinter. Området vid älven älskas av de boende oavsett årstid.

Göteborgsförslaget

Göteborgsförslaget har skapats för att alla som har en idé till politikerna om hur Göteborg kan utvecklas ska komma till tals.

Vem som helst kan lämna ett Göteborgsförslag och även kommentera och rösta på andras förslag.

Förslag som får fler än 200 röster under 90 dagar kommer att behandlas av ansvarig politisk nämnd.

https://goteborg.se/wps/portal/start/kommun-o-politik/sa-kan-du-paverka/har-du-ett-battre-forslag/goteborgsforslaget/om-goteborgsforslaget?uri=gbglnk%3A2016111514229176

Visa merVisa mindre

Populärt stråk. Det är ofta intensiv gång- och cykeltrafik vid Röda Stenområdet.

Vi är GBG