Stopp. Politikerna ska utreda Göteborgsförslaget som vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner. Foto: Tommy Alvén

Förslaget: Förbjud fyrverkerier i Göteborg

Försäljning och användning av fyrverkerier kan upphöra i Göteborg. Det handlar om ett Göteborgsförslag som politikerna har valt att utreda vidare. ”Smällare orsakar stor stress bland djuren”, säger förslagslämnaren.

  • Publicerad 06:30, 21 mar 2021

Jag tror att nästan alla som är djurvänner ifrågasätter användningen av fyrverkerier.

Inger Olhage och hunden Trix, snart 8 år bor i Kungssten. Foto: Privat

Så har reglerna för fyrverkerier förändrats:

Reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren och blivit hårdare, vilket har resulterat i att bland annat antalet skador har minskats.

2002: Smällare förbjuds.

2008: Förbud mot fyratums stjärnrör. Förbudet ledde till att ingen sedan dess avlidit i Sverige på grund av nyårsfyrverkerier.

2014: Förbud mot raketer med krutvikt på över 75 gram. De kan tränga in i kroppen och explodera.

2019: Från mitten av 2019 krävs tillstånd, vilket innefattar utbildning, att skjuta raketer med pinne för privatpersoner.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Det var efter nyår 2019 som Inger Olhage fick nog av smällare och den oro som de höga ljuden orsakar hos många djur.

– Jag har en hund som är väldigt rädd. Veckan innan nyår och fram till att smällandet slutar har vi det väldigt jobbigt på grund av att han skäller, springer runt och vaktar, säger hon.

Hunden Lucia flydde raketerna i panik

Bristande respekt

Önskan om att stoppa fyrverkerier i Göteborg handlar även om en bristande respekt för användningen av smällare och raketer i samhället.

– Det finns vissa regler för användning av fyrverkeri men alla verkar inte känna till eller bry sig om dem. Man hör även om räddningspersonal och polis som blir beskjutna av raketer.

Inger Olhage är inte ensam om att vilja införa ett förbud. Det finns flera grupper på sociala medier som är engagerade i frågan på riksnivå och hennes Göteborgsförslag om ett totalförbud fick snabbt över 200 röster, vilket krävs för att det ska hamna på politikernas bord.

Nyligen röstade politikerna i kommunstyrelsen för Alliansens linje; att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda möjligheterna till ett totalförbud mot användning av fyrverkerier i Göteborgs Stad.

Nya trenden: Tysta fyrverkerier

Organiserade fyrverkerier är okej

Samtidigt underskattar varken politikerna eller Inger Olhage vikten av ett traditionellt firande med fyrverkerier vid speciella högtider.

– Jag tycker att organiserade event vid enstaka tillfällen som är tidsbegränsade kan få vara kvar. Det handlar om att bevara traditioner. Däremot tycker jag inte att privatpersoner bör använda fyrverkerier för det används inte med rätt respekt, säger hon.

Inger Olhage hoppas på skärpta regler redan till nyår.

– Nyårsfirandet men även påsk och andra tillfällen med fyrverkerier orsakar en stor stress och lidande för vilda djur och framförallt för ett stort antal tamdjur som hundar och hästar, säger hon och tillägger:

– Jag tror att nästan alla som är djurvänner ifrågasätter användningen av fyrverkerier.

Hunden Trix, snart åtta år. Foto: Privat

Polisen om fyrverkerier:

• Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.

• Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

• Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

• Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Källas: Polisen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00