Förslaget: Hospice i Gårdsten

Elva förslag ställs i dagarna ut på hur ett hospice i Gårdsten skulle kunna se ut. Marken som använts som utgångspunkt ligger i anslutning till Kryddhyllan. "Vi behöver fler hospice, men detta är bara på skisstadiet", säger fastighetsdirektör Martin Öbo.

  • Publicerad 05:30, 9 jan 2018

Skisserna är framtagna av 20 arkitektstudenter från Chalmers som ritat elva förslag på hur ett vårdboende i livets slutskede skulle kunna se ut. Ett av bidragen är ritat av David Fjällström och Paula Ahn som fokuserat på den naturnära placeringen.

– Vi har gjort en slags träby som vi kallar village in the wood. Att kunna se ut i skogen och känna doften av trä tror vi kan ge livskvalitet även i svåra stunder i livet, säger David Fjällström.

På Gårdstensbostäder som upplåter lokaler åt utställningen på Idéum i Gårdsten är man positiv.

– Vi kommer inte bygga det, men eftersom vi är den dominerande parten i Gårdsten med flest hyresbostäder kan vi agera motor vilket vi gjort i många andra byggen. Vi vill få hit blandade boendeformer och då är hospice ett exempel på det, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder.

Men frågan om hospiceboenden är inte helt okontroversiell. I Hovås där kommunen har långtgående planer på ett hospice har de boende protesterat. Bland annat fördes argumentet att "barn inte ska behöva tänka på döden" upp, något som blev en riksnyhet. Men att några liknande reaktioner skulle uppstå i Gårdsten tror inte Anna-Carin Lundblad.

– Man vet aldrig, men jag har väldigt svårt att se det. Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad över reaktionerna i Hovås. Det är ju en naturlig del med livet och döden.

Läs mer: Hospiceprotesterna handlar inte om döden

Läs mer: Ett steg närmare hospicebygge

Varför skulle ett hospice passa in i Gårdsten?

– Det behövs fler hospice och här finns en bit kommunal mark. Dessutom är det väldigt vackert och naturskönt vilket man värderar högt i byggen av det här slaget, säger Anna-Carin Lundblad.

Men om, och i så fall när, ett hospice blir verklighet i Gårdsten är långt ifrån säkert.

- Det som talar för det är att det är kommunäga mark. Gårdsten har också inom en snar framtid en 50-procentig ökning av bostäder och med det sagt behövs även boendekomplement som till exempel hospice. Men för att gå från tanke till färdig handling måste det finnas en detaljplan som tillåter byggnationer och det gör det inte idag, säger fastighetsdirektör Martin Öbo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG