POLITIK. Ärendet är anmält till kommunstyrelsens sammanträde den 21 augusti. Foto: Higab/Bert Leandersson

Förslaget: Så blir Göteborg utan stadsdelsnämnder

Göteborgs stadsdelsnämnder kan försvinna till förmån för fler centraliserade nämnder. Nu presenteras en rapport som visar hur en ny organisering skulle kunna se ut.

  • Publicerad 05:30, 14 aug 2019

För två år sedan fick stadsledningskontoret i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda konsekvenserna av att centralisera stadsdelsnämndernas verksamhet. Uppdraget har resulterat i två rapporter där den andra, mer djupgående, nu är klar.

– Det är ett omfattande material vi nu lämnar till politikerna, säger projektledaren Mats Odhagen.

Sammanfattningsvis föreslås tre nya nämnder – en med ansvar för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, en med ansvar för stöd till personer med funktionshinder och en med ansvar för individ- och familjeomsorg samt övrig socialtjänst.

Den nya organisationen skulle också innebära att kulturnämnden, grundskolenämnden, förskolenämnden och nämnden för konsument och medborgarservice skulle få ett utökat uppdrag.

Förutom de tre nya nämnderna föreslås också att socialresursnämnd upphör eftersom den kom till för att stötta stadsdelsnämnderna.

Nu skickas förslaget vidare till kommunstyrelsen där politikerna får ta ställning till hur arbetet ska fortsätta.

Arbetet med att centralisera organisationen av Göteborgs Stad har redan påbörjats med förskoleförvaltningen och grundskoleförvaltningen som varit igång i ett år.

Nu centraliseras skolan - så påverkas du

Även i andra kommuner i landet arbetar man med att centralisera sin organisation.

– Senast i Malmö och Borås har man gått ifrån en områdesindelning till facknämnder. Men som i till exempel Stockholm har man kvar fjorton stadsdelsnämnder, även om deras organisation ser annorlunda ut jämfört med Göteborg, säger Mats Odhagen.

Stadsledningskontorets bedömning är att inrättandet av en ny nämnd skulle kräva en projekttid på drygt 1 år. De anser också att årsskiften är en lämplig tid för nya nämnder att träda i kraft. Om beslut tas i frågan under hösten är därför en rimlig tidsplan att den nya organisationen skulle kunna vara på plats den 1 januari 2021.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11