OSÄKER FRAMTID. Det är fortfarande oklart hur verksamhetens på Bergums Fritidslantgård ska finansieras Foto: Lina Isaksson (arkivbild)

Förslaget: Så kan Bergums fritidslantgård räddas

Överför 1,7 miljoner från stadens arenautredning till Bergums fritidslantgård i Angered. Så vill MP och V rädda lantgårdens verksamhet.

  • Publicerad 13:41, 3 feb 2020

Karin Pleijel (Mp), kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet Göteborg. Foto: Catharina Fyrberg

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om att förändringar i Angereds stadsdelsbudget har gjort det svårt för verksamheten på Bergums fritidslantgård att gå runt.

Larmet: "Personalen har munkavle"

För att förhindra en avveckling lägger nu Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet fram en lösning.

Förslaget innebär att 1,7 miljoner kronor tas från stadens arenautredning och överförs till lantgårdens verksamhet.

– Vi tycker det vore fruktansvärt tråkigt om man behöver lägga ner en sådan välfungerande och viktig verksamhet som Bergums fritidslantgård står för, säger Karin Pleijel (Mp), kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet Göteborg.

Vill rädda djuren

Förutom ett populärt utflyktsmål för såväl allmänheten som skolor, bedrivs sedan 1992 även daglig verksamhet på lantgården där deltagarna arbetar med djurskötsel och övrigt jordbruksarbete som håller gården i gång.

– Vi vill förhindra att djur måste säljas av. Det kan vara besvärligt att bygga upp en sådan verksamhet igen. Tanken är inte att det långsiktigt ska finansierats på det här sättet utan det här är en kortsiktig lösningen för att få respit för att jobba fram en lösning på långsikt.

Det har varit många turer om en ny arena i Göteborg, behövs inte pengarna till utredningen?

– Vi tycker att det är felanvända pengar för stan. Om arenan hamnar på is gör pengar som skulle gå till utredningen mer nytta för Bergums fritidslantgård, säger Karin Pleijel.

Så vill föreningen rädda Bergums lantgård