Förslag. Sebastian Thisteds göteborgsförslag för att rädda Fritidsbanken ska tas upp av ansvarig politisk nämnd. Foto: Johanna Roos

Förslaget: Så ska Fritidsbanken räddas

Som ett bibliotek – fast med fotbollsskor, flytvästar och cykelhjälmar på hyllorna. Bara under februari hade Fritidsbanken i Frölunda 2 527 besökare. För att säkra framtiden vill man nu att Göteborgs stad tar över ansvaret.

  • Publicerad 05:30, 5 jun 2020

Vill man främja rörelse bland barn och ungdomar så måste alla få samma möjlighet till utrustning.

Den gångna vintersäsongen blev den intensivaste någonsin för Fritidsbanken på Frölunda torg.

Skidor, pjäxor, skridskor och hjälmar lånades ut i rasande takt. Bara under februari månad hade man hela 2 527 besökare och 1 957 artiklar lånades ut.

Ett par månader senare är hyllorna fyllda igen – men nu med fotbollar, innebandyklubbor, flytvästar och tält. Utrustningen är i huvudsak skänkt av privatpersoner.

Våren är generellt sett en lugnare period för Fritidsbanken, men i år märks även en ny trend.

– Det är ovanligt många som skänkt saker. Man märker att många är hemma och rensar ut. Men det är färre som lånar i år än tidigare och det gissar vi beror på coronaviruset, säger Sebastian Thisted på Fritidsbanken i Frölunda.

Osäker framtid

I början av maj skickade han in ett göteborgsförslag för att rädda Fritidsbankens framtid, som idag är osäker. Enligt förslaget är finansieringen nämligen bara säkrad fram till årsskiftet och därför vill man nu att Göteborgs Stad ska ta över ansvaret för verksamheten.

Förslaget har hittills fått över 200 röster, vilket innebär att det kommer att tas upp av ansvarig politisk nämnd.

– Vi tycker att Fritidsbanken borde vara en lika självklar del av stadsbilden som biblioteken är. Vill man främja rörelse bland barn och ungdomar så måste alla få samma möjlighet till utrustning, säger Sebastian Thisted.

Främjar rörelse

Han menar att det framför allt kan få fler att prova på olika sporter innan man lägger dyra pengar på prylar.

Enligt en rapport från statliga forskningsinstitutet RISE har forskarna kommit fram till att fritidsbankerna kan förbättra hälsan hos låntagarna, genom att de rör sig mer. Något som SVT Nyheter berättade om i januari i samband med att organisationen Fritidsbanken Sverige belönades med priset ”Årets peppare” under Idrottsgalan.

När besökarna minskat på grund av coronapandemin funderar Fritidsbanken i Frölunda på att ändra upplägget i sommar för att nå ut till fler ungdomar.

– Vi har funderat på att ha färre öppettider och istället mer riktade aktiviteter utomhus, som att haka på till exempel Röda korsets evenemang, säger Sebastian Thisted

Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan man låna utrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar.

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige ideell förening där alla huvudmän som driver en lokal Fritidsbank är medlemmar.

Regionalt finns samordnare anställda av landets distriktsidrottsförbund som i olika utsträckning fungerar som ett bollplank gentemot de huvudmän som driver eller ska starta en Fritidsbank.

I Göteborg finns Fritidsbanken på Frölunda torg och i Plikta i Slottsskogen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG