OMPRIORITERA. "De rödgrönrosa partierna vill ta fem miljoner från de 25 miljoner kronor som är avsatta för nya arenaområdet, till parklekarna", säger Karin Pleijel. gruppledare för miljöpartiet i Göteborg. Foto: Privat/Catharina Fyrberg

Förslaget: Så vill de rödgrönrosa rädda parkleken

Protesterna mot nedläggningen av bemannade lekparker har gett resultat. Nu går de rödgrönrosa partierna ut med ett förslag som kan rädda personalen. ”Vi vill ta fem miljoner från arenaplanerna”, säger Karin Pleijel (MP).

  • Publicerad 16:00, 15 nov 2019

I Alliansens nya budget finns det inget utrymme för bemannade lekparker. Det har väckt starka reaktioner runt om i Göteborg.

Protesterna växer efter politikernas beslut

Nu föreslår de rödgrönrosa att man omfördelar resurser från stadsutvecklingen av det nya arenaområdet till parkleken.  

Förslaget handlar alltså om att överföra 5 miljoner från de 25 miljoner kronor som är avsatta för stadsutveckling av Valhallagatan och evenemangsområdet för år 2020 till park-och naturnämnden för att täcka kostnader för bemanning av lekplatser.

– Det är alldeles fel prioriterat av Alliansen att lägga 25 miljoner på utredning av arenaområdet, vi har lagt två miljoner i vårt budgetförslag. Att lägga fem miljoner på de här väldigt viktiga lekplatsaktiviteterna istället för på den utredningen är mycket bättre prioriterat för göteborgarna och barnen, säger Karin Pleijel (MP).

Vill utveckla fler lekplatser

Alliansen motiverar nedläggningen av bemannade lekparker med att de istället vill utveckla fler lekplatser runt om i staden.

De tror även på att införa kompensatoriska åtgärder i utsatta områden, som en elevpeng för en mer robust skolgång, ger mer än att ha personal på en lekplats, menar Nouid Habtemichael (C) som är ansvarig politiker i frågan.

Karin Pleijel håller inte med.

– De bemannade lekparkerna har blivit väldigt viktiga för många barn, inte minst i våra utsatta områden där vuxennärvaro är så viktig. Samtidigt är det hälsofrämjande att vara ute på en lekplats. Vi vet att många barn sitter alldeles för mycket stilla, säger hon och tillägger:

– Från budgetdebatten kan vi konstatera att det kan finnas en majoritet som stödjer det här förslaget.

På Kommunstyrelsens sammanträde 20 november kommer förslaget att behandlas.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57