Första fotbollsdeckaren här – lagom till EM

Johan Nilsson drömde tidigt om att bli sportjournalist. Nu kommer hans första spänningsroman – om matchfixning inom fotbollsvärlden. Lagom till EM.

  • Publicerad 16:10, 20 jun 2021

Jag har en väldigt stor respekt för hantverket, men kan också se när de har fuskat.

När Johan Nilsson var klar med journalistutbildningen i 90-talets början insåg han att journalistyrket inte riktigt var som han trodde.

– När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist och att jag på så vis skulle komma nära Björn Borg. Då klippte jag och klistrade ihop min egen tidning.

Drömde om journalistiken

Men drömmarna om journalistiken kom en smula på skam, utan att försvinna helt. Med Majorna som bas har han hittat en balanserad inkomst som både frilansjournalist, författare och översättare.

– Tidigt på 90-talet var det väldigt populärt med serietidningar för vuxna. Jag fick möjligheten att översätta dem och märkte att det var kul. Dessutom gav det mig möjlighet att disponera min tid. Senare kontaktade jag förlag och började översätta böcker, säger han som nu är upp i 75 översatta böcker efter debuten 1993 med Victoria Holts "Hemligheten på St Aubyn's".

– Det är både omväxlande och underbart att jobba med bra författare. Jag kan bli väldigt imponerad av hur de skriver. Jag, som har skrivit fyra böcker, inser att översätta är en väldigt bra skola för skrivandet. Det är väldigt lärorikt och jag har en väldigt stor respekt för hantverket, men kan också se när de har fuskat.

Skriver i maklig takt

Johan Nilsson romandebuterade 2003 och har skrivit i maklig takt. Orsakerna är flera. Bland annat så ska hans skrivande också landa väl hos förlagen.

– Det gäller att ha tid. Jag hann ge ut två romaner till 2009. Men det manus jag skrev då Elon blev sjuk var förlaget inte förtjust i och ville inte ge ut.

Elon är sonen som i tonåren drabbades av en hjärntumör och avled 17 år gammal. En period som tog hårt på familjen och där Johan Nilsson valde att pausa sitt yrke.

– Jag sa upp alla kontrakt 2012 då han blev sjuk. Jag förstod att det skulle dra ut på tiden och hoppades att det skulle gå bra. Men efter ett år insåg jag att jag var tvungen att ha en vardag och inte bara vara på sjukhuset.

Så han började skriva igen för GP:s Världens Gång-sidor med texter som både var utlämnande och smärtsamma om där han känslomässigt befann sig just då.

– Elon fick godkänna varje text. Efter att de publicerades... jag har aldrig fått ett sådant flöde av mejl. Så många med minnen från smärtsamma upplevelser. Det blev bra också för mig att bearbeta.

Långdistanslöpning

Ett annat sätt att hantera sorgen över ett älskat barn som tynar bort var långdistanslöpning.

– Jag har alltid varit intresserad av sport. Spelat fotboll och tävlat i badminton, men aldrig varit bra. När Elon började bli sjuk började jag springa. En mil blev två, säger han som nu har Jubileumsloppet, Göteborgsvarvets dubbla distanser, som mål i höst.

– Det är som med romanskrivandet, det är något man kan göra då man bli äldre. Jag gör det för att klara vardagen och minska stressen. För mig är det kvalitet att springa.

Nyss utgivna "Jubelår" är Johan Nilssons fjärde roman, men den första som är spänningsorienterad.

– Jag har länge, sedan jag läste Nick Hornbys "Fever pitch", velat skriva om fotboll och ur ett supporterperspektiv, säger han som av praktiska skäl fått skapa en fiktiv handling med fiktiva människor i fiktiv miljö, där allt är baserat på verkligheten.

Johan Nilsson

Är: 56. Journalist, översättare och författare. Har översatt 75 böcker, bland andra John le Carrés "En känslig sanning", Dennis LeHanes "The drop", Jonathan Franzén "Längre bort" och Jeanette Wintersons "Skymingsporten". Började i 90-talets början med att översätta serie. Romandebuterade 2003 med "Koka makaroner: omatt bli pappa".

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Fristad utanför Borås. Kom, efter en kort tid i Stockholm, till Göteborg för journaliststudier 1988.

Familj: Sambo och dotter.

Aktuell: Med spänningsromanen "Jubelår", om matchfixning inom fotbollen.

Visa merVisa mindre

Johan Nilssons Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Slottsskogen – Delsjön

Spårvagn – Färja

Gamla Ullevi – Scandinavium

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Jungans – Paley

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12