NY FASAD. Husen har varit rivningshotade i över 40 år. För fem år sedan beslutade kommunen att husen i stället skulle rustas upp. Men det tog flera år innan arbetet påbörjades. Foto: Privat

Första kortsidan klar i Gårda

Landshövdingehusen i Gårda var rivningshotade i över 40 år. Nu får de i stället en välbehövlig renovering, i alla fall utvändigt. Men det är ett tidskrävande jobb.

  • Publicerad 07:00, 29 jun 2019

Filip Laurits, ordförande i Gårda Boendeförening Foto: Privat

Efter flera års väntan påbörjades i januari arbetet med att renovera de gamla husen i Gårda.

Trots beslutet – Gårda fortsätter förfalla

Rivningshotade lägenheterna i Gårda räddas

Först ut var arbetet med fasaden och fönstren, och nu har den första kortsidan blivit klar.

– Det har gått väldigt bra, men det har tagit tid att hitta rätt arbetssätt, säger Joachim Arcari, vd för BoTrygg Göteborg som tog över de rivningshotade kvarteren i början av året.

Göteborgs stad vill bevara husen i Gårda

Gårda Boendeförening, som tagit strid för husens överlevnad, är också nöjda med arbetet hittills.

– Vi är fantastiskt nöjda! Vi är jätteglada över att man tagit sådan stor hänsyn till husens originalutförande, tagit reda på originalfärgerna och insett värdet i att återställa till ursprungsutseende, säger Filip Laurits, ordförande i Gårda Boendeförening

Han hoppas på varsam renovering av Gårda

Bostadsföretaget BoTrygg har förpliktat sig att rusta upp husen varsamt för att kunna behålla den låga hyresnivån på mellan 1800 och 2500 kronor i månaden.

Vissa fasader har varit mer eftersatta än andra. Arbetet med att hitta ursprungskulörer och maskiner för att såga till rätt profiler i fasaden har också varit en bidragande orsak till att arbetet tar så lång tid.

Planen är att fasaderna mot gavel och gata kommer att vara klara i år. Däremot dröjer arbetet på innergårdarna.

– Därefter ska vi se på gemensamma ytor, tvättstugor, miljöstationer samt innergårdar och dränering, säger Joachim Arcari.

Först när en ny detaljplan över området är på plats kan ytterligare arbeten på husen göras.

– Detaljplanen finns i plankön och kommer troligen igång 2021, säger Joachim Arcari.

När kan allt vara klart, som tidigast?

– Det kommer att ta ett par år att göra allt.

Flera av lägenheterna har varit väldigt eftersatta och många av de saknar både varmvatten, toalett och dusch. Det är däremot inte något som kommer att sättas in i nuläget. Därav landar hyreshöjningarna på i snitt på 500 kronor i månaden.

– Standarden är överlag låg men ganska varierande. Det är ju ganska ruffigt, men jag tycker ändå det är förvånansvärt gott skick med tanke på hur gamla dem är, säger Filip Laurits.

För BoTrygg har också mycket jobb lagts ner på att få bort alla olovliga andrahandskontrakt.

– Det bidrar till osäkerhet och otrygghet, tillika görs inte felanmälningar av de som hyr ut olovligt vilka påför husen otroliga skador när det väl sker. Vi hade ett droppande element som inte felanmäldes. Vattnet gick genom tre våningar och orsakade skador för 700 000 kronor. Allt för att någon hyrde ut svart och ville tjäna en extra peng, säger Joachim Arcari och fortsätter:

– Vi har god dialog med Gårda Boendeförening och hoppas att kunna rensat ut alla olovliga andrahandskontrakt inom ett år.

Skillnaden. Foto: Privat