PÅ PLATS. Göteborgs nya spårvagn M33 står nu uppställd i Göteborg. Foto: Eddie Löthman

Första nya spårvagnen på plats i Göteborg

Den skulle ha kommit i maj. Nu, mer än ett halvår försenad, kom den första M33:an till Göteborg i natt.

  • Publicerad 10:36, 6 dec 2019

Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg.

Peter Hermansson (M), Västtrafiks styrelseordförande. Foto: Eddie Lothman

Anledningen till förseningen var att Västtrafik den här gången ville vara extra noggranna med kontrollen. Detta med anledning av mindre positiva erfarenheter med föregångarna M32. Den här gången har spårvagnarna provkörts 500 mil i Tyskland innan leverans.

Nya spårvagnarna försenade

Under natten mot fredag kom den första M33:an till Göteborg. Resan från tyska Bautzen startade i tisdags.

– Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg. Med nya spårvagnar kan vi påbörja utfasningen av de äldsta modellerna. De nya spårvagnarna är ljusa och fräscha och tillgängliga för alla resenärsgrupper och har dessutom plats för fler resenärer ombord än tidigare modeller. Det blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik, i ett pressutskick.

I vår ska vagnen provköras minst 2000 mil Göteborg innan slutgiltigt godkännande. Under våren kommer också den andra spårvagnen och när båda är provkörda och godkända kan resterande 38 levereras en vagn varannan vecka med start till hösten. Under 2022 ska alla nya spårvagnar vara på plats.

Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

Nya vagnarna får skandinavisk design

I avtalet finns även möjligheten att köpa ytterligare 60 spårvagnar, bland annat modeller som är 45 meter långa.

Tio av de nya spårvagnarna, bland annat den som nu levererats, är tvåriktningsvagnar som har förarplatser i bägge ändar. En stor fördel när trafiken behöver läggas om.

En annan fördel med de nya vagnarna är låggolv och större funktionsytor för brand annat rullstolar och barnvagnar än tidigare spårvagnsmodeller.

Västtrafiks kollektivupprop på elbilsmässan

Fakta: Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn

Längd: 33 meter
Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.
Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.
Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland. Slutmonteringen sker i Österrike.
Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00