PÅ PLATS. Göteborgs nya spårvagn M33 står nu uppställd i Göteborg. Foto: Eddie Löthman

Första nya spårvagnen på plats i Göteborg

Den skulle ha kommit i maj. Nu, mer än ett halvår försenad, kom den första M33:an till Göteborg i natt.

  • Publicerad 10:36, 6 dec 2019

Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg.

Peter Hermansson (M), Västtrafiks styrelseordförande. Foto: Eddie Lothman

Anledningen till förseningen var att Västtrafik den här gången ville vara extra noggranna med kontrollen. Detta med anledning av mindre positiva erfarenheter med föregångarna M32. Den här gången har spårvagnarna provkörts 500 mil i Tyskland innan leverans.

Nya spårvagnarna försenade

Under natten mot fredag kom den första M33:an till Göteborg. Resan från tyska Bautzen startade i tisdags.

– Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg. Med nya spårvagnar kan vi påbörja utfasningen av de äldsta modellerna. De nya spårvagnarna är ljusa och fräscha och tillgängliga för alla resenärsgrupper och har dessutom plats för fler resenärer ombord än tidigare modeller. Det blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik, i ett pressutskick.

I vår ska vagnen provköras minst 2000 mil Göteborg innan slutgiltigt godkännande. Under våren kommer också den andra spårvagnen och när båda är provkörda och godkända kan resterande 38 levereras en vagn varannan vecka med start till hösten. Under 2022 ska alla nya spårvagnar vara på plats.

Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

Nya vagnarna får skandinavisk design

I avtalet finns även möjligheten att köpa ytterligare 60 spårvagnar, bland annat modeller som är 45 meter långa.

Tio av de nya spårvagnarna, bland annat den som nu levererats, är tvåriktningsvagnar som har förarplatser i bägge ändar. En stor fördel när trafiken behöver läggas om.

En annan fördel med de nya vagnarna är låggolv och större funktionsytor för brand annat rullstolar och barnvagnar än tidigare spårvagnsmodeller.

Västtrafiks kollektivupprop på elbilsmässan

Fakta: Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn

Längd: 33 meter
Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.
Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.
Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland. Slutmonteringen sker i Österrike.
Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11