Första SM i roller derby hålls i Göteborg

Göteborg arrangerar i helgen roller derby-SM för första gången. Sporten som tidigare varit en del av SM-veckan står nu på egna ben. Upp emot 300 åskådare förväntas i Angered arena.

  • Publicerad 16:30, 5 apr 2019

Sveriges roller derby-elit ska göra upp om titeln i Göteborg. När det tidigare arrangerats ihop med SM-veckan har inte de allra bästa kunnat delta, då de går efter den internationella säsongen.

– Det har varit ganska svårt för de högst rankade lagen att delta i SM-veckan, eftersom det ligger utanför säsongen, säger Noel Andersson, PR-ansvarig för mästerskapet.

Nu kommer roller derby-SM till Angered arena första helgen i april.

Roller derby är den snabbast växande sporten inom skridskoförbundet just nu. Från att ha varit en liten sport i skymundan kommer nu fler och fler lag fram. En sport många kanske känner till, men vet lite om.

– Det som man hör mest är att alla tror det är en sport där man åker runt och slåss. Många tror att det är som wrestling på hjul, säger Noel Andersson.

Spelet är tufft och beskrivs som "snabbt, fysiskt och defensivt och offensivt på samma gång" av arrangörerna. De belyser också att kvinnor är norm, och att transpersoner är välkomna i sporten. Anledning till kvinnodominansen tror Noel Andersson har att göra med sportens historia, och marknadsföring.

– Det började med kvinnor, så har det utvecklats. Sedan tror jag det är för att vi riktar in oss på att marknadsföra oss med kvinnor och transpersoner.

Roller derby?

Roller derby är en sport som spelas på gammaldags rullskridskor på oval bana

Två lag spelar mot varandra

Varje match är två halvlekar om 30 minuter

Poäng görs när ena lagets "jammer" tar sig förbi motståndarens "blockers"

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG