Fortfarande oklart hur kulturbudgeten ska gå ihop

Biblioteken skonas i kulturbudgeten som saknar 30 miljoner kronor. Men hur budgeten ska gå ihop är oklart. Politikerna hoppas på mer pengar från kommunstyrelsen innan nyår.

  • Publicerad 11:25, 17 dec 2019

Axel Josefsson och Ann Catrine Fogelgren får vänja sig att de inte ensamma håller i taktpinnen

Kulturbudgeten är hårt pressad och innebär besparingar på 29,7 miljoner kronor inför nästa år.

Flera kulturverksamheter är hotade och fram till i fredags var även sex bibliotek i riskzonen, vilket väckte oro och protester bland göteborgarna på flera håll.

LÄS ÄVEN: Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Men på Lucia, 13 december gick Alliansen ut med ett löfte om att inga bibliotek läggs ner.

– Vi har inga planer på att lägga ner några bibliotek. Biblioteken i Göteborg är ett nav för läsning och bildning. Litteraturen är en unik källa till kunskap, förståelse och fördjupning, säger Ann Catrine Fogelgren, ordförande i kulturnämnden (L) i ett uttaland.

Hoppas på ökade resurser

Hur hålet på nära 30 miljoner kronor ska fyllas är däremot fortfarande oklart.

När kulturnämnden samlades på måndagen gick politikerna på V, MP och Fi:s linje; att bolla tillbaka frågan till kulturförvaltningen och att begära mer pengar från kommunstyrelsen.  

Men det är ont om tid – beslut om budget måste tas innan 31 december.

– Axel Josefsson och Ann Catrine Fogelgren får vänja sig att de inte ensamma håller i taktpinnen i staden. Om de lägger kommunstyrelsens och kulturnämndens sammanträden utan tidsmarginaler och sedan föreslår stora nedskärningar några timmar innan sammanträdet får de leva med konsekvenserna, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Så vill de rödgrönrosa rädda parkleken

Några hotade kulturverksamheter:

Sommarunderhållning

Speldags

Kulturnatta

Urbankonst

Kulturskommarjobb

Skolbio

Danssatsningen, utvecklingsdelen

Filmsatsninigen

Utvecklingsstöd till kulturskolan

Samt dra in stödet till Film i Väst på 4,5 miljoner kronor och använda 2,5 miljoner kronor av dessa till att balansera budget 2020 och 2,0 miljoner kronor till Göteborgs Stads filmsatsning.

Visa merVisa mindre

Mer om kulturbudgeten:

Kommunfullmäktige har tilldelat kulturnämnden ett kommunbidrag för 2020 på 545,8 miljoner kronor.

Ökade kostnader för löner, hyror, generella prisökningar som förvaltningen står inför 2020 gör att kulturnämnden behöver hantera besparingar om 29,7 miljoner kronor för att nå en budget i balans.

Förvaltningen har arbetat fram en grund för besparingar motsvarande 16,7 miljoner kronor. Därtill återstod för nämnden att besluta om kulturpolitiska besparingar motsvarande 13 miljoner kronor.

Kulturnämnden beslutade enligt yrkande från (V), (MP) och (FI) att återremittera ärendet om budget för kulturnämnden 2020 till förvaltningen samt att hemställa till kommunstyrelsen för skyndsamt beslut om utökad ram motsvarande nedskärningarna om 29,7 miljoner kronor.

Källa: Kulturnämndens protokoll

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11