Fortfarande oklart hur kulturbudgeten ska gå ihop

Biblioteken skonas i kulturbudgeten som saknar 30 miljoner kronor. Men hur budgeten ska gå ihop är oklart. Politikerna hoppas på mer pengar från kommunstyrelsen innan nyår.

  • Publicerad 11:25, 17 dec 2019

Axel Josefsson och Ann Catrine Fogelgren får vänja sig att de inte ensamma håller i taktpinnen

Kulturbudgeten är hårt pressad och innebär besparingar på 29,7 miljoner kronor inför nästa år.

Flera kulturverksamheter är hotade och fram till i fredags var även sex bibliotek i riskzonen, vilket väckte oro och protester bland göteborgarna på flera håll.

LÄS ÄVEN: Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Men på Lucia, 13 december gick Alliansen ut med ett löfte om att inga bibliotek läggs ner.

– Vi har inga planer på att lägga ner några bibliotek. Biblioteken i Göteborg är ett nav för läsning och bildning. Litteraturen är en unik källa till kunskap, förståelse och fördjupning, säger Ann Catrine Fogelgren, ordförande i kulturnämnden (L) i ett uttaland.

Hoppas på ökade resurser

Hur hålet på nära 30 miljoner kronor ska fyllas är däremot fortfarande oklart.

När kulturnämnden samlades på måndagen gick politikerna på V, MP och Fi:s linje; att bolla tillbaka frågan till kulturförvaltningen och att begära mer pengar från kommunstyrelsen.  

Men det är ont om tid – beslut om budget måste tas innan 31 december.

– Axel Josefsson och Ann Catrine Fogelgren får vänja sig att de inte ensamma håller i taktpinnen i staden. Om de lägger kommunstyrelsens och kulturnämndens sammanträden utan tidsmarginaler och sedan föreslår stora nedskärningar några timmar innan sammanträdet får de leva med konsekvenserna, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Så vill de rödgrönrosa rädda parkleken

Några hotade kulturverksamheter:

Sommarunderhållning

Speldags

Kulturnatta

Urbankonst

Kulturskommarjobb

Skolbio

Danssatsningen, utvecklingsdelen

Filmsatsninigen

Utvecklingsstöd till kulturskolan

Samt dra in stödet till Film i Väst på 4,5 miljoner kronor och använda 2,5 miljoner kronor av dessa till att balansera budget 2020 och 2,0 miljoner kronor till Göteborgs Stads filmsatsning.

Mer om kulturbudgeten:

Kommunfullmäktige har tilldelat kulturnämnden ett kommunbidrag för 2020 på 545,8 miljoner kronor.

Ökade kostnader för löner, hyror, generella prisökningar som förvaltningen står inför 2020 gör att kulturnämnden behöver hantera besparingar om 29,7 miljoner kronor för att nå en budget i balans.

Förvaltningen har arbetat fram en grund för besparingar motsvarande 16,7 miljoner kronor. Därtill återstod för nämnden att besluta om kulturpolitiska besparingar motsvarande 13 miljoner kronor.

Kulturnämnden beslutade enligt yrkande från (V), (MP) och (FI) att återremittera ärendet om budget för kulturnämnden 2020 till förvaltningen samt att hemställa till kommunstyrelsen för skyndsamt beslut om utökad ram motsvarande nedskärningarna om 29,7 miljoner kronor.

Källa: Kulturnämndens protokoll

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57