Fortsatt oro i Kärra efter nytt rån

En knivskärning i höstas fick Kärraborna att kraftsamla mot stöket. Trots åtgärder upplevs området fortsatt oroligt. ”Mina barn vågar inte gå ut själva”, säger mamman till en 16-åring som nu blivit rånad och svårt misshandlad för andra gången.

  • Publicerad 05:30, 10 jan 2019

En tisdagskväll på jullovet tar sig en 16-årig kille med nöd och näppe hem till familjen och hemmet i Kärra.

– Jag blev rånad och misshandlad igen, mamma, säger han.

I september förra året blev ett antal ungdomar från området attackerade av ett maskerat gäng och 16-åringen fick ta emot flera knivstick i ryggslutet. På årets första kväll blev han attackerad igen och rånad på mobiltelefon, hörlurar och bankkort.

Läs mer: Oron växer efter nytt knivdåd

– Jag känner mig inte trygg i Kärra längre. Även mina yngre barn påverkas av detta och vågar inte gå ut själva, säger mamman.

Vuxenvandring och polisnärvaro

I samband med oroligheterna i höstas samlades polis, stadsdelsförvaltningen och Kärraborna för att få kontroll på situationen. Då utlovades bland annat ökad polisiär närvaro runt torget och vuxenvandring arrangerades.

– I två och en halv månad hade vi vuxna ute nästan varje fredag och lördag, säger Carola Hermansson, Ungdomssekreterare SSPF koordinator Göteborgs Stad.

Men det var svårt att få den verksamheten att fungera över jul och nyår och det märktes berättar Carola Hermansson.

– Allt som händer polisanmäls inte men föräldrar och ungdomar upplever att det varit stökigt och bråkigt på torget, säger hon.

Det handlar främst om olika ungdomskonstellationer med både tjejer och killar från Kärra som bråkar. Samtidigt sker försäljning av droger runt torget, vilket skapar oro bland Kärrabona.

Måste bryta tystnadskulturen

Enligt polisen är läget lugnare nu än i september när det var ”akut jobbigt". En person med knytning till bland annat rån i Kärra sitter dessutom häktad nu. Men för att få bukt på problemen måste ungdomar och vuxna våga prata med polisen, menar Håkan Bredinge, kommunpolis i Norra Hisingen.

– Det finns en tystnadskultur att inte prata med myndigheter. Jag tror att det finns ett antal personer där som vet vad som händer. Allt kommer inte utifrån utan det finns bekymmer internt i Kärra också. Det vet många men de håller truten och skyddar varandra. Det kan både störa mig och göra mig ledsen. Folk måste prata annars kommer vi inte undan med det, säger han.

Rånades på dyr mobil

Ungdomarna som gav sig på 16-åringen tror familjen kommer utifrån och att det var samma personer som gav sig på honom i höstas. Att just han blev attackerad igen tror mamman handlar om att de vet att han inte umgås med andra ungdomar från området och att han hade en fin mobil som de tvingade honom att nollställa under det senaste hotet.

Hon hoppas att fler föräldrar sluter upp när vuxenvandringen startar upp på nytt i mitten av januari.

– Polisen gör så gott de kan. Det är politikernas fel, det måste ske en förändring. Vi ska inte behöva flytta härifrån. Men tyvärr jag funderar jag på det, säger hon.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG