Alliansbudget. I förra veckan var Alliansen på plats i Gårdsten för att presentera sin budget för år 2020. Foto: Gabriel Tjulander

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Det blev inga större satsningar när Alliansen presenterade sin budget för 2020. I stället fortsätter besparingarna.

  • Publicerad 07:58, 21 okt 2019

Axel Josefson (M), kommunalstyrelsens ordförande. Foto: Gabriel Tjulander

I förra veckan kallade Alliansen till presskonferens för att presentera sin budget för 2020. Det samlade budskapet var att de besparingar som vi sett i staden under 2019 kommer att fortsätta.

Alliansen pekar på att högkonjunkturen som länge rått i Göteborg och Sverige dalar samt att en växande andel av befolkningen i staden inte är arbetsföra – färre måste försörja fler.

– Vi ser att det sker en avmattning i högkonjunkturen, vi kan inte räkna med att vi kommer ha den starka tillväxt som vi haft, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

En annan bidragande orsak till att staden måste hålla i pengarna är den ökande kostnadsutvecklingen. Axel Josefson skyller på att det tidigare rödgröna styret inte lyckats få intäkterna att hålla jämna steg med kostnadsökningen.

– Det är en utmaning som vi har ärvt av de tidigare styrande i Göteborg Stad. Intäkterna har haft svårt att hänga med kostnadsökningen och det måste vi vända.

Alliansen har haft ett ganska svagt styre sedan ni tog makten kommer ni kunna genomföra det ni vill?

– Jag håller inte med där, jag skulle vilja säga att vi har ett starkt styre. Vi är det största budgetförslaget och jag ser det som svårt för oppositionen att kunna stoppa oss.

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

Inga skattehöjningar

Alliansen gör inga höjningar av den kommunala skatten utan låter den ligga kvar på 21,12 kronor per tjänad hundralapp.

– Vi tror inte att en höjning av skatten är lösningen. Vi anser att vi har goda förutsättningar att klara de utmaningar vi står inför med den skattesats vi har i dag, säger Axel Josefson.

Alliansen utökar den så kallade budgetramen för alla nämnder med 1,5 procent. Det vill säga gränserna för hur mycket pengar de får göra av med. Men nämnderna kommer ändå behöva spara då kostnaden ökar mer drygt 2,9 procent.

Alliansen pratar även om investeringsskuld där de menar att tidigare styrande inte har investerat tillräckligt i bostadsbyggande, verksamhetslokaler för kommunalservice som skola och förskola men även infrastruktur.

För förskolan och skolan har de satt upp mål om att 3 420 nya förskoleplatser och 8 431 nya skolplatser ska skapas fram till år 2023.

Stärka näringslivet

Alliansen sätter även upp mål för näringslivet men inte heller här är det några speciellt stora satsningar.

– Vårt näringsliv har nästan nått bottennivå i Svenskt näringslivs ranking och vi vill höja den. Vi har ett mål på att vi ska vara på plats 25 senast 2030, säger Axel Josefson.

Just nu lägger partigrupperna fram sina budgetar, först den 4 november kommer kommunfullmäktige rösta om vilken som ska bli gällande.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00