Redo för sprint. Angered Allians har haft sommarläger för fotbollssugna tjejer. Foto: Lisa Björklund

Fotbollsläger ska värva unga tjejer från Angered

Unga tjejer från förorten är en underrepresenterad grupp i föreningslivet. Nu har föreningen Angered Allians gjort storsatsning på att förändra det, genom ett fotbollsläger för unga tjejer i Angered. "Detta är inte bara ett projekt utan vi menar allvar, säger Lisa Björklund", grundare till projektet.

  • Publicerad 14:50, 2 jul 2020

Detta är inte bara ett projekt utan vi menar allvar!

Från vänster: Joline Khatoune, 9, Diana Razko, 11, Miski Farah Duad, 9 på fotbollslägret. Foto: Lisa Björklund

När Göteborg Direkt ringer Lisa Björklund, projektledare på föreningen Angered Allians, har hon redan hunnit träna en timme.

– Vi passar på att träna innan lägret börjar. Det verkar alltid som en bra idé tills man är helt svettig när man ska börja, säger hon.

Det är Lisa som är grundaren till fotbollslägret för tjejer mellan 9-12 år i Angered, som har pågått sedan i måndags. Det är första gången initiativet drar igång och en grupp på 30-40 tjejer har deltagit.

Varför valde ni att starta fotbollsläger för tjejer i Angered?

– Tjejer från förorten är en underrepresenterad grupp i föreningsidrottandet. Jag tycker att alla ska få idrotta på samma villkor, oavsett var man kommer från eller vilket kön man har. Då var en satsning för idrotten för tjejer rätt i tiden och mycket viktigt, säger Lisa Björklund.

Även alla fotbollsledare är kvinnor, är det ett medvetet val?

– Ja, det är tjejer från området som är ledare. Det bidrar till en extra trygghet då tjejerna känner igen dem. Flera av dem spelar även i Alliansens damlag och kan bli en fotbollsförebild för tjejerna, säger hon.

Hur är fotbollslägret utformat?

– När vi bestämde oss för att göra det här valde vi att både lära ut och spela fotboll, men också jobba med Svenska Fotbollsförbundets arbete med sociala frågor, "Alla är olika - olika är bra".

Vad går det ut på?

– Vi lägger en timme varje dag på att sitta i smågrupper med olika övningar. Vi pratar med tjejerna om till exempel vänskap, hur man är en bra kompis och att säga positiva skaker till varandra. Det är ett arbete som stärker tjejernas förtroende och självbild.

Lägret är ju över imorgon, hur tycker du att det har gått?

– Det har varit fantastiskt roligt och häftigt. Det är tjejer från olika bakgrund med olika identiteter som alla samlas och har jätteroligt tillsammans. Det märks att vi är en grupp tjejer som lyfter varandra.

Och har ni lyckats värva fler tjejer till fotbollen?

– Det var några av tjejerna som var med redan sen innan, men av de som inte var det har nästan alla frågat var de anmäler sig till att börja till hösten. Vi kommer behöva starta i alla fall ett nytt lag.

Kan vi förvänta oss ett till fotbollsläger nästa sommar?

– Det kan jag med nästan hundra procent lova att vi kommer göra. Hur stor omfattning det blir kanske skiljer sig, men detta var definitivt ingen engångsgrej. Detta är inte bara ett projekt utan vi menar allvar!

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00