Fotoutställning kastar nytt ljus på romers utsatthet

Fotojournalist Åke Eriksson har genom kameran skildrat några av Europas tolv miljoner romers livssituation. Nu ställer han ut på Frölunda kulturhus.

  • Publicerad 16:30, 9 nov 2018

Non Grata

Fotoutställningen startade den 6 november och kommer att pågå till den 25.

Efter en resa genom tio europeiska länder där han skildrat romernas liv har nu fotojournalisten Åke Eriksson samlat alla bilder till boken Non Grata som betyder icke önskvärd. Han har även turnerat med bilderna i en rad olika länder.

Idén kom till honom efter att han träffat en romsk familj i Tjeckien vars hem utgjordes av en gammal lada.

– Jag frågade varför de bodde i en ladugård och då visade det sig at en hel släkt kastats ut från ett helt kvarter där de bott i generationer. Anledningen var att det skulle byggas ett köpcentrer på platsen där de bodde, säger Åke. Jag visste att romer var diskriminerade i Europa men inte så fruktansvärt som det här.

Läs även: Elina tar Kamerun till Frölunda Kulturhus

Under åtta år i tio olika länder, där ibland Stockholm, har han dokumenterat romernas vardag och livssituation. I bilderna som nu ställs ut på Frölunda kulturhus finns både mörker och ljus.

– Jag kände att om jag gjort nio länder så kan jag göra tio, det skulle kännas bra – att jag var klar med projektet man skulle inte kunna tillföra så mycket mer, säger Åke.

Rumänien, Bulgarien och Slovakien beskriver han som länderna där romerna är mest utsatta för diskriminering och trakasserier. De har ingen möjlighet till en likvärdig utbildning något som är en förutsättning för att kunna ta sig fram i samhället. Samtidigt ser han Spanien som ett land där deras situation är relativt bra.

– Om man tittar på Spanien, där regeringar i 30 års tid har gjort allt för att integrera den romska befolkningen med den icke-romska, kan man se påtagligt att de har det så mycket bättre. Flamencon kommer ju från romerna, säger Åke.

Hur tror du att den här utställningen kan påverka?

 – Jag hoppas att utställningen visas upp i Bryssel vid FN så att politikerna öppnar sina ögon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG