Framtidens mötesplats finns i Kortedala

Ett aktivitetshus fyllt med idrott och kultur och där små aktörer får hjälp att etablera sig. Det är visionen när tre föreningar omvandlar en industrilokal till en inkluderande mötesplats i Kortedala.

  • Publicerad 06:30, 26 jan 2019

I en över 2 500 kvadratmeter stor lagerlokal i Kortedala, som har inhyst både pansarvagnar och stålverkstad, har tre föreningar flyttat in efter att deras tidigare lokaler fått rivningskontrakt. Nu pågår arbetet med att förvandla stället till en mötesplats för parkour, MMA, kultur. Och så mycket mer.

– Tanken är att vi ska bygga upp en mötesplats som satsar på dagens aktiviteter men även framtidens aktiviteter, säger Samir Cliff Gadré, från parkour-föreningen Stampede, en av initiativtagarna till det nya aktivitetshuset.

Tillsammans med föreningen GBG MMA och konstverkstaden Fyrkant vill de skapa en ny form av aktivitetshus som, förutom erbjuder idrott och kultur för alla, ska verka som stöd för nya verksamheter som vill etablera sig.

– Vår ambition är att mötesplatser ska bli någonting helt annat än vad de är i dag. Där aktiviteter får driva hus istället för kommunen gör det och där man ska hjälpa andra verksamheter att växa fram, säger Samir Cliff Gadré.

Började från scratch

Han har själv varit med om att bygga upp Stampede från ingenting. Stödet från både kommunen och redan etablerade verksamheterna uteblev när de för omkring sju år önskade hjälp.

– Vi gav inte upp, utan fixade istället en egen lokal och utomhus tärningspark. Vi gick från 40 medlemmar till 600 medlemmar på kort tid. Allt gick för att vi testade. Det vi vill sätta stopp för är att man inte ska överge nya föreningar bara för att man själv är en etablerad verksamhet. Det är svår att ta sig fram om man inte har något stöd.

Nu hoppas de få hjälp med att finansiera renoveringen som beräknas kosta omkring 2,5 miljoner kronor. Arbetet planerar de utföra själva så långt det går och bjuder in alla som vill bygga.

– Det kommer ta mellan tre och fem månader om vi får pengar i dag. Allting handlar om hur snabbt vi kan jobba med vissa delar och hur fira händer vi får.

Poppis medborgarförslag

För att fler ska få upp ögonen för framtida mötesplatsen, har de skapat ett medborgarförslag som snabbt fick över 200 röster som krävs för att politikerna ska se över frågan. Föreningarna hoppas att kommunen ser värdet i att stötta projektet och vågar att satsa på nya former.

– Vi har redan flera aktiviteter i gång här. Vi jobbar även med hbtq-frågor, funktionsvariationer, tjejgrupper, folk som har ekonomiska svårigheter och försöker hitta lösningar så att alla ska få vara med. Varje individ har rätt till ett intresse.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57