Ny chef. Mattias Andersson lämnar Backa Teater och blir teaterchef på Dramaten i Stockholm. Foto: Ola Kjellbye

Från Backa Teater till Dramaten

Backa Teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson tar plats på Dramaten. Nu är det klart att han lämnar Hisingens teaterscen och blir chef på Dramaten i Stockholm.

  • Publicerad 12:06, 3 okt 2019

– En otroligt stor utmaning och inspirerande uppgift att få bli teaterchef och konstnärlig ledare för Sveriges nationalscen för teaterkonst. Jag ser fram emot att arbeta med alla de extremt kompetenta medarbetarna på Dramaten och tillsammans försöka skapa relevant, attraktiv och häpnadsväckande scenkonst för vår samtid,  säger Mattias Andersson, tillträdande teaterchef Dramaten i ett pressmeddelande.

Klassiker och nyskrivet för Stadsteatern och Backa Teater

Dramatens tidigare konstnärlige ledare, Eirik Stubø, avgick i april i år efter kritik mot bland annat trakasserier och tystnadskultur som funnits på teatern.

Sedan dess har jakten på en ersättare pågått.

– Efter en gedigen rekryteringsprocess har vi idag utsett Mattias Andersson till teaterchef. Jag är väldigt glad att Mattias har valt att tacka ja. Han är en erkänd dramatiker, hyllad regissör och står för ett modernt ledarskap. Han har en stark och god relation till Dramaten och har intressanta tankar om hur Dramatens repertoar ska utvecklas framåt, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten.

Hon får medhåll av Dramatens vd, Maria Groop Russel:

– Jag ser med förväntan fram emot att få arbeta med Mattias. Uppdraget, att utveckla förutsättningen för teaterkonsten, för konstnärer, andra team och medarbetare på Dramaten och publiken, är angeläget, utmanande och viktigt. 

Mattias Andersson kommer under hösten som planerat regissera pjäsen Determinism som går upp på Dramatens lilla scen den 18 januari 2020  innan han tillträder som ny teaterchef 1 mars 2020.

Mer om Mattias Andersson

Mattias Andersson är dramatiker, regissör och idag konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg.

Hans uppsättningar har kritikerrosats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. Han har fått ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris, Expressens Teaterpris, internationella Prix d'Assitej och Svenska Teaterkritikers pris. På Dramaten har han varit en uppskattad regissör och bland annat har hans föreställningarThe Mental States of Sweden, IdiotenochUppenbarelsenfått lovord från såväl publik som teaterkritiker.

Mattias Andersson är född 1969 i Göteborg.

Fullständig verkslista finns på www.mattiasdrama.se

Källa: TT

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57