Bytte bana. Ungdomsförfattaren Karin Stigsdotter Gustafsson Foto: Johanna Roos

Från Högsbo till rymden i ny ungdomsbok

I Ruddalens motionsspår kläcker ungdomsförfattaren Karin Stigsdotter Gustafsson sina bästa idéer. Hennes fjärde fantasybok, som är ett rymdäventyr i en parallell värld, utspelar sig delvis i hemtrakterna kring Högsbo.

  • Publicerad 13:38, 16 feb 2021

Allting idag är filmiskt. Det får inte vara någon fördjupning i början.

Högsbohöjdbon Karin Stigsdotter Gustafsson lämnade jobbet som lärare för att uppfylla sin livsdröm: Att skriva böcker på heltid.

Hennes rika fantasi och intresse för övernaturliga berättelser kokade ihop till ett författarskap inom fantasygenren för ungdomar.

Lagom till höstlovet 2019 släpptes hennes första bok i trilogin Isjuvelen.

I november gavs den sista delen ut och nu, bara tre månader senare, är hon på gång med en ny bok som är tänkt att släppas under våren.

Adrian debuterar med en generationsroman om vänskap

Lokal igenkänning

Den tar avstamp i hemtrakterna kring Högsbo och tar med läsaren på ett rymdäventyr genom porten till en parallell värld där något fruktansvärt håller på att ske.

– Den är en fristående fortsättning på Isjuvelen-trilogin och tanken är att det ska bli en ny bokserie. Huvuddelen av historien utspelar sig i rymden, men jag nämner bland annat Marklandsgatan och Västerängsskolan, som är inspirerad av Västerhedsskolan, säger Karin Stigsdotter Gustafsson.

Hon menar att Högsbo i sig inte bidrar till så mycket litterär inspiration, men på promenaderna i Ruddalen och Änggårdsbergen kommer idéerna till henne.

– Jag har vuxit upp i den småländska glesbygden och har alltid trivts i skogen.

Billdalsbarnen får skit i Jim Jidheds nya bok

Skärmar konkurrerar

I en tid där ungdomars lust till att läsa böcker står i hård konkurrens med smartphones och datorspel gäller det att snabbt fånga intresset, såväl visuellt som innehållsmässigt.

– Det ställer helt klart nya krav. Allting idag är filmiskt. Det får inte vara någon fördjupning i början utan man måste kastas in i handlingen på ett par meningar. Berättelsen måste drivas framåt och varje text måste väcka spännande frågor väldigt tidigt.

Böckerna ger hon ut på det egna förlaget Fantasimaskinen och tack vare att Bibliotekstjänst valde att recensera dem med höga betyg har biblioteken valt att ta in dem.

Martin debuterar med sin tredje bok

Vi är GBG