Från iskall till stekhet och glad

Tio år på SVT och sedan ut utan förklaring. Klart att Rickard Olsson blev ledsen. Men nu är han glad igen. Tacka "Bingolotto" för det.

  • Publicerad 14:00, 30 sep 2018

När han kom till Göteborg 2005 för att göra "Bingolotto" var han nyskild och såg inte ut som om han brydde sig om sig själv. Inom kort hade han antagit utmaningen att springa mot Lotta Engberg i Göteborgsvarvet och hittade glädjen i att träna.

Det har gett fler Göteborgsvarv och Vasalopp.

Nu är det en annan träningsmetod som ligger Rickard Olsson nära hjärtat.

– Styrketräning. Jag tränar i Högsbo och gör det för det är det bästa sättet att få åldras i en frisk kropp. Med en stark kropp undviker man brutna lårbenshalsar med mera, förklarar han.

– Motion är det bästa antidepressiva som finns. Vad jag förstår så är Västra Götaland den regionen som skriver ut flest antidepressiva mediciner i Sverige.

Nej, Rickard Olsson gillar inte bara att vara stark utan 51 år gammal siktar han alltså på många år till i god form – både mentalt och fysiskt.

Jo, han mår bra nu. Men det tog sin tid. Efter att i tio år varit populär programledare för SVT:s Göteborgsproducerade "Vem vet mest" förpassades han ut i kylan.

– Jag är nog den som varit mest i rutan under 15 år. Tio år med "Vem vet mest" en halvtimme varje vardag plus repriser, "Nyhetsmorgon", "Bingolotto", "Sommarkväll"…

Det finns att ta på och dessutom kan han lägga till sina programledarjobb på olika galor och Melodifestivalen. Så han har nog fog för sitt påstående.

– Jag har alltid tyckt att "Vem vet mest" inte är någon gourmetrestaurang som man går till någon enstaka gång. Det har varit en lunchrestaurang för dagliga besök. Men sedan man valde att göra om programmet till att bli en gång i veckan är det på väg att bli just en gourmetrestaurang, säger han.

– Med olika identitetspolitik har jag förstått att jag har varit på väg att fasas ut. När jag inte fick göra Vasaloppet längre sa ingen varför. Nedmonteringen av "Vem vet mest" fick jag ingen förklaring till. "Sommarkväll" togs bort från Göteborg.

Plötsligt stod Rickard Olsson inför väsentligt färre jobbalternativ 2018 och egentligen inga alls 2019.

– När jag förklarade att jag mådde dåligt möttes jag av tystnad. Jag har inget emot SVT och är i grunden en public servicekille. Men är man stor och stark ska man också vara snäll.

Då hörde "Bingolotto" av sig.

– De visste vilken situation jag befann mig i.

Nu har han kul på jobbet. Träffar sina chefer ansikte mot ansikte och har korta vägar från beslut till handling.

– Här har man en röst och blir lyssnad till. Det är skillnad på information och kommunikation. Kommunicerar det gör man gemensamt.

Nu åker han till Göteborg tidigt på söndag för att förbereda kvällens direktsändning. På måndagen är det utvärdering och möte för att att blicka framåt. Hem åker han på tisdagskväll.

– Det tog en stund innan jag begrep att jag skulle värna om vardagen. I början jobbade jag fyra veckor på raken med schemat fullt av inbokade möten när jag kom hem till Stockholm. Men när jag är hemma vill jag vara hemma.

Nu är det "Bingolotto" som gäller och han gillar utmaningen.

– När jag började hade "Bingolotto" en töntstämpel på sig. Men precis som "Allsång på Skansen" vände från det till att bli coolt ville jag göra det med "Bingolotto". Jag tycker det är töntigt att inte hylla det folkliga, säger han.

Rickard Olsson

Är: 51 år, uppvuxen i Gävle, bor i Saltsjö-Boo ute i Stockholms skärgård, jobbar på "Bingolotto" i Gamlestaden. Har två hotellnätter i veckan i Göteborg. Bor med sambo och 15-årig dotter ("Vi umgås via Swish").

Gör: Är nygammal programledare för "Bingolotto". Gjorde programmet 2005–2008 för att ta klivet över till SVT, där han mellan 2008 och till tidigt i år gjorde "Vem vet mest".

Hobby: Spela gitarr och styrketräna. Gillar att vara ute på havet och umgås med sin familj.

Rickard Olssons Göteborg

Park Avenue–Posthotellet

Ljungans–Paleys

Linnégatan–Avenyn

Bingolotto–Vem vet mest

Stadsteatern–Lorensbergsteatern

Spårvagn–Färja

Järntorget–Drottningtorget

Gamla Ullevi–Scandinavium

Håkan Hellström–In Flames

Albert & Herbert–Låt hjärtat va' me'

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG