BALANS. Efter en djup kris ser Angereds ekonomi lite bättre ut. Foto: Göteborgs stad

Från kris till balans i Angereds ekonomi

Angered har haft ett tufft ekonomiskt år. Redan i januari gick stadsdelen back fyra miljoner och fick sparkrav på 88,5 miljoner. Nu ser det ekonomiska läget lite ljusare ut.

  • Publicerad 14:22, 10 okt 2018

Angereds budget befann sig i ett allvarligt läge i början av året. Redan i januari hade stadsdelen dragit på sig ett underskott på över fyra miljoner kronor och tvingades till sparkrav på 88,5 miljoner kronor. Nu verkar Angereds budget närma sig balans, enligt Oskar Nilsson ekonomichef, Angereds stadsdelsförvaltning.

Läs mer: Kris: Angered backar över fyra miljoner - bara i januari

– I augusti lämnade vi en rapport med ett resultat som var cirka fyra miljoner bättre än budget och årsprognosen ser ut att landa på ett underskott på 2,7 miljoner. Totalt ser det ut som vi kommer att klara året, säger han.

Vändningen i ekonomin beror till stor del på att de sparåtgärder som antogs i våras börjar ge effekt nu. Det var framför allt inom allt sektorn Individ- och familjeomsorg (IFO) samt funktionshinder som man skulle spara mest.

Läs mer: Trots krisen: Angereds sparkrav mildras

– Nu ser vi att våra köpta verksamheter inom IFO inte fortsätter att öka, vi har fått lite broms där. Vi ser fortfarande inga trender än men det verkar som vi har fått stopp på den kostnadsökningen. Sedan har vi naturligtvis generellt hållit tillbaka och haft kompletteringsbudgetar, säger Oskar Nilsson.

Trots ljusningen har förvaltningen fortsatt stora utmaningar.

– Det ser ut som det går åt rätt håll på totalen för förvaltningen men vi har fortfarande utmaningar inom IFO och funktionshinder men det ser ut att gå åt rätt håll även där.

Hur kommer nästa år att se ut?

– Nästa år blir ett kärvt år, så är det naturligtvis. Det är för tidigt att säga om och hur besparingarna kommer att se ut men vi hoppas inte att det ska bli lika omfattande.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG