Pågående arbete. I februari klubbade Kommunfullmäktige att avskaffa p-avgifter för personalparkeringar vid exempelvis skolor och förskolor i ytterområdena. Foto: Mostphotos

Fri personalparkering i ytterområden dröjer

I februari klubbade Kommunfullmäktige slopade p-avgifter för personal på kommunala arbetsplatser som skolor och förskolor i stadens ytterområden. Ett halvår senare har inget hänt och bollen ligger hos förvaltningarna.

  • Publicerad 05:10, 18 aug 2022

Vi har tagit fram ett antal områden som skulle kunna vara aktuella.

Det råder parkeringskaos utanför en skola i Frölunda då personalen väljer att parkera sina privata bilar utmed villagatorna istället för på skolans personalparkering.

Anledningen är att man då slipper betala 400 kronor i månaden.

Samma problem har noterats även på andra ställen i stadens ytterområden.

Därför beslutade Kommunfullmäktige den 24 februari i år att uppdra åt Göteborgs Stads Parkering AB och andra berörda nämnder att avskaffa p-avgifter på personalparkeringar i ytterområden där det finns andraparkeringsplatser, ofta längs gator, i området.

Trots att det nu gått ett halvår sedan beslutet togs har fortfarande inget hänt.

Enligt Daniel Sandström, tf avdelningschef på fastighet- och parkeringsservice på Parkering Göteborg, ligger bollen hos grundskoleförvaltningen och förskoleförvaltningen.

– Vi har tagit fram ett antal områden som skulle kunna vara aktuella. Nu ska förvaltningarna besluta om vilka ställen det ska gälla och hur långt det arbetet kommit vet jag inte.

Klart: Gratis personalparkering i ytterområden

Underlätta rekrytering

Förslaget, som lades av Socialdemokraterna och Demokraterna, handlar framför allt om att skapa attraktiva arbetsgivare inom kommunala verksamheter.

Det menar kommunalrådet Jonas Attenius (S), som i en tidigare intervju sagt:

– Göteborg är en stor stad och alla har inte spårvagnen runt knuten, utan behöver ta bilen. Det är lätt att glömma att många även jobbar udda tider på dygnet när kollektivtrafiken inte täcker upp. Låt oss säga att man rekryterar en förskollärare från sydväst till en förskola i Lövgärdet, som ska öppna klockan sex på morgonen.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00