Fridolin: Så ska Göteborgs skolor stoppa mobbningen

Det är oroande att fler elever känner sig mobbade, anser utbildningsminister Gustav Fridolin. Trenden ska vändas med fler skolanställda och ökad kunskap om mobbning på skolorna.

  • Publicerad 17:53, 28 aug 2017

I förra veckan berättade vi att en mätning bland 650 av Göteborgs elever i årskurs fyra till sex visade att nästan var tionde elev, 9,5 procent av de tillfrågade, kände sig mobbad. Mätningen som genomförts sedan 2012 visar också att den upplevda utsattheten ökat för varje år från 2013 då 6,7 procent av eleverna kände sig mobbade.

– Det är oroande. Vi vet av de stora enkäter som genomförs i landet att de flesta är trygga, men det är ju ingen tröst för de elever som utsätts på sina skolor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Han tror att tonen i samhällsklimatet är en bidragande orsak till att mobbningen ökat.

– Det jag hör från lärare är att det är ett hårdnade klimat även mellan eleverna. Jag tror att det kan vara svårt att stå upp för justa värdegrunder när man hör och läser i sociala medier hur vuxna uttrycker sig mot varandra.

Vad tänker du som utbildningsminister göra för att vända den här trenden och hjälpa dem som är utsatta?

– Vår uppgift är att se till att det finns tillräckligt med vuxna i våra skolor och att de vet vad de ska göra. Vi har anställt 20 000 i skolorna de senaste tre åren och bygger upp ett stort fortbildningsprogram som har fokus på att sprida kompetens så att man vet hur man ska hantera och förebygga mobbning.

Idag kan de elever och föräldrar som anser att skolan inte göra tillräckligt gå vidare. Men det är inte enkelt att veta om man ska vända sig till Barn- och elevombudsmannen som hanterar kränkningar eller Diskrimineringsombudsmannen som avgör om någon blivit diskriminerad.

Är inte det en svaghet?

– Jo, och vi har krävt att ansvaret för alla kränkningar ska flyttas till Barn- och elevombudet, BEO, som är en del Skolinspektionen. Där är en ny lagstiftning ute på remissrunda nu. Man ska vara trygg med att veta var man ska vända sig om inte skolan gör tillräckligt. De har starkare muskler för att ge upprättelse för mobbning och kränkningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG