Evenemang. Med utställare, debatter på scen och politiska tal ska Bananpiren bli landets politiska mittpunkt i veckan. Foto: Alana da Silva/Frihamnsdagarna

Politisk arena. "Att så många partiledare väljer att komma hit sticker är roligt" säger David Björneloo verksamhetsansvarig på Frihamnsdagarna. Foto: Pressbild

"Dubbelt så stort". I år besöker 100 utställare Frihamnsdagarna och det blir totalt 150 programpunkter på sju olika scener. Foto: Alana da Silva/Frihamnsdagarna

Frihamnsdagarna: "Extra relevant i år"

Med två veckor kvar till valet samlas partiledare, fackförbund och intresseorganisationer för att delta under Frihamnsdagarna. Mellan 25-27 augusti blir det tal, debatter och workshops på Bananpiren.

  • Publicerad 10:00, 25 aug 2022

Att så många partiledare väljer att komma hit är så klart också glädjande.

Partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jimmy Åkesson (SD) är några av de tunga politiska namn som under kommande vecka gästar Frihamnsdagarna på Bananpiren.

– Att det är valår och så nära inpå själva valdagen gör Frihamnsdagarna extra relevanta som arena och mötesplats. Vi upplevde att intresset att delta var stort redan förra året, men i år har det varit ett ännu högre tryck, säger David Björneloo, verksamhetsansvarig.

Frihamnsdagarna lanserades kaxigt förra året som Göteborgs svar på Almedalsveckan och har som mål att vara en arena för "fria samtal".

Evenemanget har haft en öppen anmälan där vem som helst har kunnat skicka in förslag på programpunkter eller anmäla att de vill närvara som utställare.

– Vad jag vet har vi inte sagt nej till någon som anmält intresse. Förutom representanter från de största partierna på riks- och lokal nivå kommer företagsledare, fackförbund och intresseorganisationer. Det blir ett dubbelt så stort evenemang detta året.

"Glädjande"

Att just klimatfrågan präglar flera av årets programpunkter lyfter David Björneloo fram som extra roligt.

– Sen att så många partiledare väljer att komma hit är så klart också glädjande, säger David Björneloo.

Tillfälligt färjeläge

Frihamnsdagarna är öppna och gratis för allmänheten.

För att besökare lättare ska kunna ta sig till evenemangsområdet från fastlandet kommer Västtrafik att sätta in en tillfällig hållplats i närheten. Sträckan mellan Stenpiren och Bananpiren kommer att trafikeras av Älvsnabben.

Kort om Frihamnsdagarna:

Samlar representanter från riksdagspartierna samt lokal partier för politiska tal och panelsamtal. Flera partier kommer även ha egna tält där besökarna uppmanas ställa egna frågor till politikerna.

Ett hundratal utställare i form av föreningar, företag och utställare är på plats för att bjuda in till samtal. Det blir även aktiviteter som street-fotboll, uppträdande av artister från Angereds talangjakt, second hand-butik och olika food truck ska finnas på plats och sälja mat.

Under Frihamnsdagarna presenteras bland annat Göteborg stads nya, uppdaterade grönplan, med mål och strategier för hur staden ska bli ännu grönare.

Källa: Frihamnsdagarna

Visa merVisa mindre

Vi är GBG