Satsning. "Det är viktigt att alla göteborgare har möjligheter att röra på sig för att må bra", säger Sam Brinkenbro, samordnare för gym på idrotts- och föreningsförvaltningen. Foto: Byrd/Anton Engblom

Träning. På aktivitetsytan finns det även möjligheter till träning som ska vara tillgänglig för alla. Foto: Byrd/Anton Engblom

Friidrottsstjärnorna peppade treorna till aktivitet

Klätterställningar, studsmattor och utegym på mjukt underlag ska locka till lek och aktivitet för alla generationer. Det är förhoppningen när nu en ny aktivitetsyta står klar vid Länsmansgårdens IP.

  • Publicerad 13:00, 13 jun 2021

Carolina Klüft. Foto: Byrd/Anton Engblom

Det är väldigt kul här, hit vill jag komma igen.

Mustafa Mohamed. Foto: Byrd/Anton Engblom

Ghazy Elmansy stutsar upp från det färgglada, mjuka underlaget. Han har precis testat övningen "masken" där arm- och benstyrka sätts på prov.

– Mina armar blev spagetti, utbrister han glatt.

Tillsammans med sina klasskamrater i årskurs tre på Nya Skolan Länsmansgården är Ghazy Elmansy med och inviger den nya aktivitetsytan vid Länsmansgårdens IP.

– Upp med händerna ur fickan, annars kan du snubbla! Man måste bli lite flåsig, då vet man att kroppen jobbar, uppmanar Carolina Klüft, när hon instruerar eleverna i hur man hoppar skridskohopp.

"Det ska vara enkelt att aktivera sig"

Den tidigare friidrottsstjärnan är på plats tillsammans med friidrottaren och maratonlöparen Mustafa Mohamed. Carolina Klüft är verksamhetschef för organisationen Generation Pep som jobbar med målet att alla ungdomar ska kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv.

– Tröskeln till aktivitet och träning ska vara låg och därför är det så bra att den här aktivitetsytan är så lättillgänglig, säger Carolina Klüft.

– Och om barnen drar med sig sina föräldrar är det ännu bättre, fortsätter Mustafa Mohamed.

Första av totalt fyra

Aktivitetsytan beskrivs som ett kombinerad hinderbana med lekytor, utegym och möjligheter för löpning. Intill ska en streetbasketplan byggas berättar Sam Brinkenbro, samordnare för gym på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Vi har lagt mycket fokus på tillgänglighetsanpassning, det ska finnas något för alla här. Sitter man i rullstol och vill känna gunget av att vara på en en studsmatta, så är det möjligt, säger han och pekar på ramperna ner till studsmattorna i marknivå.

Ytan i Länsmansgården är bara den första. Snart står en liknande variant klar vid Blidvädersplan. I höst följer ytterligare två – en i Bergsjön och en i Tynnered.

– Nivån av fysisk aktivitet skiljer sig i olika områden av staden. Därför vill vi satsa där vi vet att det kan göra en stor skillnad, säger Sam Brinkenbro.

"Vill hit igen"

Glada rop hörs från klätterställningen där klasskamraterna Nardeen Alrathor och Gabriella Johansson med endast armkraft tar sig fram.

– Det är väldigt kul här, hit vill jag komma igen, säger Gabriella Johansson och visar med en pekning att hon bara bor ett stenkast från aktivitetsytan.

Vem tar du med dig hit nästa gång?

– Min lillebror. Han älskar att klättra och hoppa och här skulle han kunna öva på parkour som han är bra på.

Lek. Nya klätterställningar på mjukt underlag ska inspirera till lek och aktivitet i Länsmansgården. Foto: Byrd/Anton Engblom

Aktivitetsyta

I Göteborg finns olika typer av platser för lek och fysisk aktivitet. En plats för spontana aktiviteter kallas aktivitetsytor. Det här är platser som ska locka till rörelse för personer i alla åldrar. Vanliga inslag är löparbanor, utegym, hinderbana för barn och vuxna, scen med musikutrustning och boulebana.

I vissa fall sköts driften av Göteborgs Stad, i vissa fall av ett bostadsbolag.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG