Bevisning. Vid en husrannsakan bland den dömdes tillhörigheter hittades träningsredskap med blod från Ali Reza. Foto: Polisen Foto: Mostphotos

Frikänd för mord får 160 000 av staten

Förra hösten stod två män åtalade för det uppmärksammade mordet på Ali Reza från Kortedala. En av männen dömdes till 14 års fängelse medan den andre gick fri. Nu får den frikände 160 000 kronor i ersättning av staten.

  • Publicerad 05:30, 27 aug 2020

Ali Reza försvann spårlöst från Kortedala hösten 2016.  I september förra året rapporterade Göteborg Direkt att två män stod åtalade för att ha mördat honom.

Två åtalade för mordet på Ali Reza

Senare under hösten dömdes en av männen, en 39-årig, till 14 års fängelse för mordet medan den andra mannen frikändes.

Nu får den frikände 140 000 kronor i ersättning av staten efter häktningstiden, enligt ett beslut som Justitiekanslern fattat. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

14 års fänglese för mordet på Ali Reza

Försvann spårlöst

Ali Rezas kropp har fortfarande inte hittats trots att polisen genomfört flera sökningar.

Polisen utgick tidigt ifrån att Ali Reza inte hade försvunnit frivilligt när han aldrig kom tillbaka efter att ha gått ut för att köpa cigaretter i september 2016.

Ett år senare fick polisen ett tips om att han samma dag som försvinnandet skulle ha blivit lurad till en lägenhet i Vidkärr i Örgryte-Härlanda.

– I augusti 2017 fick vi in ett mycket detaljerat tips om att Ali Reza skulle ha mördats i en specifik lägenhet och att kroppen hade styckats. Tipsaren uppgav att det varit två gärningsmän och namngav en av dem – en 39-årig man, säger Sofie Konkell, utredare vid polisens grova brottssektion i Storgöteborg i ett tidigare uttalande.

I november 2018 greps 39-åringen strax efter att han återvänt till Sverige efter en längre utlandsvistelse.

Vid en husrannsakan bland hans tillhörigheter hittades en möbel och träningsredskap med blod och vävnadsrester från Ali Reza. Ett kvitto visade att han köpt två flaskor Klorin några timmar efter försvinnandet.

Polisen bekräftade också att flera personer vittnar i förhör om att 39-åringen berättat för dem hur mordet har gått till och vem som varit medgärningsman.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12