Fritidsgård. Sara Lesch (i mitten), vd på fritidsgården Fjället tillsammans med personalen Idris Shariti och Marie Fremling. Foto: Lovisa Hansson

Fritidsgård utsatt för skadegörelse: "Drabbar ungdomarna"

I söndags utsattes Kooperativet Fjället för omfattande skadegörelse. Nu tvingas fritidsgården dra in på sina öppettider för att ha råd att reparera skadorna. "Det är klart man blir ledsen", säger Sara Lesch.

  • Publicerad 16:15, 23 mar 2022

Det var vid 20-tiden i söndags, 20 mars, som boende i Rannebergen hörde ljudet av rutor som krossades. Snabbt stod det klart att det var Kooperativet Fjället som drabbats av skadegörelse.

– När jag fick reda på vad som hänt ringde jag polisen som var på plats inom en kvart. Fyra rutor hade krossats men eftersom vi har galler på insidan av fönstren hade ingen tagit sig in i våra lokaler, säger Sara Lesch, vd för fritidsgården.

Händelsen är polisanmäld, men än så länge finns det inte någon misstänkt för brottet. Att byta fönster beräknas kosta runt 60 000 kronor vilket slår hårt på verksamheten enligt Sara Lesch.

– Det är en stor kostnad för vår verksamhet och kommer att drabba ungdomarna. Vi kommer att få spara in på personalkostnader och behöver därför ha stängt några kvällar de kommande veckorna. Hade vi exempelvis valt att ta pengarna ur ungdomarnas budget hade vi kanske kunnat ha öppet, men det hade blivit väldigt lite verksamhet.

"Försöker göra något bra"

Nu överväger Fjället att ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen för att få sätta upp övervakningskameror. Sist Fjället utsattes för skadegörelse var i somras berättar Sara Lesch.

– Vi vet så klart inte varför någon valde att krossa rutor just den här gången men historiskt sett har vi sett liknande reaktioner efter att en ungdom blivit avstängd från fritidsgården för att hen betett sig illa.

Att få klarhet i vem som utfört skadegörelsen anser Sara Lesch är viktigt ur ett ungdomsperspektiv. Då kan rätt stödåtgärder sättas in tidigt och förhoppningsvis förhindra att ungdomen gör något liknande, eller ännu värre, igen.

– Vi på Fjället försöker göra något bra för området så det är klart att man blir ledsen när något sånt här händer, säger Sara Lesch.