BANANEN. Husen ligger i Kvarteret Bananen på Carl Grimbergsgatan i Annedal. Foto: Fotograf Åsa Lännerström

Fritt fram för renoveringar på Carl Grimbergsgatan

Hyresnämnden ger Robert Dicksons stiftelse klartecken till renoveringar på Carl Grimbergsgatan. Frågan om hyreshöjningar och hur stiftelsens stadgar ska tolkas är ännu inte avgjord.

  • Publicerad 05:30, 6 maj 2020

Foto: Privat

Renoveringarna av husen på Carl Grimbergsgatan är sedan länge en infekterad fråga. Nu har hyresnämnden gett klartecken för renovering av fyra av de tio husen.

– De fyra första husen har vi redan renoverat grunden på. Nu ska vi göra de invändigt med elsystem, VVS kök och badrum dessutom skall tak, fönster och fasader rustas upp. Jag tycker det känns fantastiskt roligt eftersom husen behöver bevaras. Då måste vi göra stora insatser. Jag tror även att hyresgästerna kommer bli väldigt nöjda när vi kommit igång, säger Mikael Jansson, vd på hyresvärden Robert Dicksons stiftelse.

Därefter återstår ytterligare sex hus och det lär enligt Mikael Jansson ta mellan fem och tio år innan renoveringarna av alla hus är klara.

Både hyresvärden och hyresgästerna är överens om att renoveringarna är nödvändiga. Tvisten handlar framförallt om kommande hyreshöjningar och hur stiftelsens stadgar från 1800-talet ska tolkas. Där står att bostäderna är för ”mindre bemedlade” och att de ska hyras ut mot ”billiga villkor”.

– Samtidigt ska byggnaderna enligt stadgarna vara ”väl försedda” och alltså ha en god standard, säger Mikael Jansson.

Länsstyrelsen ryter ifrån mot hyreshöjningar

Tolkningen av stadgarna har blivit en fråga för både språkforskare och länsstyrelsen. Just nu är det förvaltningsrätten som behandlar saken och de har ännu inte kommit med sitt avgörande. Samtidigt pågår en process i Kammarkollegiet där Robert Dicksons stiftelse ansökt om justering av stadgarna.

Länsstyrelsens krav kan begränsa hyreshöjningar

– Vi är inte emot renoveringarna. Husen är i väldigt dåligt skick. Många hyresgäster har bott här i trettio år. På den tiden har de inte gjort något alls. Vi menar att mycket av det här är löpande underhåll som redan skulle ha gjorts. Det borde inte påverka hyran, säger Berit Jarche, en av hyresgästerna som berörs.

Tidigare yrkanden från stiftelsen har visat hyreshöjningar på 40–60 procent.

– Vår rädsla är att hyrorna kommer höjas så mycket att många inte har råd att bo kvar. Här bor många pensionärer och många som jobbar inom sjukvård eller som konstnärer. Det är väldigt många som inte kommer kunna bo kvar med sådana hyreshöjningar. Samtidigt strider det mot stadgarna, säger Berit Jarche.

Ett sorgetåg mot renovräkningar i centrum

Hon får medhåll av grannen Lise Slåttnes som menar att tolkningen av stadgarna är avgörande.

– Det är så många olika saker i det här. Men den största grejen är hur stadgarna ska tolkas. Om det visar sig att stadgarna ska tolkas som de (Robert Dicksons stiftelse, reds. anm.) vill rör det alla deras hyresgäster tillslut. Vi hade gärna sett att hyresnämnden hade väntat på förvaltningsrättens dom om stadgarna innan de kom med sitt avgörande, säger hon.

Nya sorgetåg mot renovräkningar i Annedal

Var hyreshöjningarna landar är ännu inte klart. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandade i december när partnerna inte kunde komma överens. Hyresgästföreningen beskriver Dicksons krav som orimliga. Stiftelsen har gått till hyresnämnden för att få hyrorna fastställda.

Mikael Jansson vill inte uttala sig om hyreshöjningarna innan deras besked kommit.

– Det kommer bli en infasning. Vilka nivåer det blir vet vi inte än. Men vi kommer att titta på andra likvärdiga lägenheter och jämföra. Vi kommer anstränga oss och hjälpa de som får det svårt med den justerade hyran så gott vi kan.

Hur då?

– Det är svårt att säga nu, men till exempel genom längre infasning eller liknande, säger Mikael Jansson.

Berit Jarche är kritisk även till detta.

– Ska man behöva blottlägga hela sin ekonomi? Det känns om man står med mössan i hand som för hundra år sedan. Det är integritetskränkande. Det borde vara en rimlig hyra för alla, säger hon.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20