Elitidrott. Paralympics i Tokyo blir det fjärde i ordningen för kampstportaren Nicolina Pernheim. Foto: Karl Nilsson

Frölundabon Nicolina hoppas på OS-medalj

Sex veckor gammal stod hon på mattan för första gången. Och som fyraåring började hon träna judo. Nu är Nicolina Pernheim, 30 år, redo för sitt fjärde Paralympics.

  • Publicerad 05:30, 24 aug 2021

Jag vill gärna ta en OS-medalj för första gången.

Frölundabon Nicolina Pernheim tillhör den absoluta världstoppen i blindjudo och är ett av Sveriges medaljhopp när Paralympics i Tokyo drar igång, 24 augusti.

Listan: De är Göteborgs paralympier

Med tre tidigare OS-vändor i karriären är Nicolina rätt rutinerad vid det här laget. Men uppladdningen inför tävlingarna har varit annorlunda jämfört med tidigare år.

Förklaringen stavas corona.

– Eftersom alla tävlingar och träningsläger har varit inställda under pandemin så har jag varit mer beroende av min klubb och mina klubbkamrater än vanligt. De har verkligen varit jättefina och ställt upp så att jag har fått träna så mycket jag behöver, berättar hon.

Förberedelserna är igång

När GöteborgDirekt når Nicolina är hon och hennes tränare på väg till den japanska miljonstaden. Väl där fortsätter förberedelserna inför tävlingarna.

– Vi är tio tjejer som kvalat in och först om några dagar sker lottningen så att jag får reda på vem jag kommer ställas mot. Jag har koll på alla sedan innan men man vet inte vad de har tränat på under den här tiden som många tävlingar varit inställda.

Vilka är dina förhoppningar?

– Jag vill gärna ta en OS-medalj för första gången. Den målsättningen tycker jag nästan att man måste ha.

Hur känns det att äntligen få komma iväg?

– Det känns väldigt bra! Jag är laddad och ser fram emot det väldigt mycket, säger Nicolina.

Paralympics i Tokyo pågår mellan 24 augusti och 5 september och visas på SVT. Nicolina Pernheim har sin första tävlingsdag den 28 augusti.

Fem göteborgare tävlar i Paralympics

• Anna-Carin Ahlquist, pingis.

• Viktoria Karlsson, längdhopp.

• Olof Ryberg, längdhopp.

• Pernilla Lindberg, simning.

• Nicolina Pernheim, judo.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00