Kan bli bostäder. Om ett par år flyttas hela verksamheten från Frölunda sjukhus till Högsbo. Då kan det bli lägenheter i det gamla 60-talshuset.

Frölundas sjukhus kan bli lägenheter

Nybygget av Högsbo specialistsjukhus går nu in i nästa skede. Under februari gjuts delar av bottenplattan och därefter kan huset börja byggas. Samtidigt pågår diskussionen om vad som ska hända med Frölunda sjukhus.

  • Publicerad 06:10, 8 feb 2020

Troligtvis kommer det karakteristiska huset vid Frölunda torg delvis förvandlas till bostäder i framtiden. Kanske blir det också någon form av vård i huset, kompletterat med handel och kontor. David Olofsson, som är marknadschef för Skandia Fastigheters avdelning för Bostäder svävar en aning på målet.

– Som bekant pågår ett större detaljplanearbete i området för Frölunda Torg där vi är delaktiga och där huset som Frölunda Specialistsjukhus finns i i dag spelar en central roll. Vi utvärderar olika alternativ för användning av ytorna, säger han.

Ett möjligt scenario är att en del av ytorna konverteras till fler bostäder vid torget och att någon form av vårdverksamhet blir kvar i huset. Först i september 2023 förväntas flytten av Frölunda Specialistsjukhus genomföras då de nya byggnaderna i Högsbo är inflyttningsklara.

– Allt går enligt plan och vid den tidpunkten tror vi att ganska många verksamheter kan vara i drift. Tanken är att fasa in funktioner från Sahlgrenska Universitetssjukhuset successivt, säger Henrik Almgren, projektledare för Högsbo specialistsjukhus.

En viktig del i omställningen av vården är att avlasta SU under dagtid, så att universitetssjukhuset kan fokusera mer på akut och sluten vård. Tanken är att Högsbo sjukhus bland annat ska rymma dagkirurgi, gynekologi och ortopedi.

Frölunda Specialistsjukhus

Sjukhuset byggdes 1968 och är Frölundas mest dominerande höghus. Här bedriver sjukhuset i huvudsak planerad, specialiserad vård inom områdena öron-näsa-hals, neurologi, gynekologi, ortopedi, medicin, hud och ögon. Totalt arbetar drygt 240 personer på sjukhuset.

Högsbo Specialistsjukhus

Byggs på samma tomt där nuvarande Högsbo sjukhus ligger. När huset står klart 2023 ska det bland annat kunna ersätta Frölunda Specialistsjukhus och ta över verksamhet inom dagkirurgin i Göteborg

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20