Kan bli bostäder. Om ett par år flyttas hela verksamheten från Frölunda sjukhus till Högsbo. Då kan det bli lägenheter i det gamla 60-talshuset.

Frölundas sjukhus kan bli lägenheter

Nybygget av Högsbo specialistsjukhus går nu in i nästa skede. Under februari gjuts delar av bottenplattan och därefter kan huset börja byggas. Samtidigt pågår diskussionen om vad som ska hända med Frölunda sjukhus.

  • Publicerad 06:10, 8 feb 2020

Troligtvis kommer det karakteristiska huset vid Frölunda torg delvis förvandlas till bostäder i framtiden. Kanske blir det också någon form av vård i huset, kompletterat med handel och kontor. David Olofsson, som är marknadschef för Skandia Fastigheters avdelning för Bostäder svävar en aning på målet.

– Som bekant pågår ett större detaljplanearbete i området för Frölunda Torg där vi är delaktiga och där huset som Frölunda Specialistsjukhus finns i i dag spelar en central roll. Vi utvärderar olika alternativ för användning av ytorna, säger han.

Ett möjligt scenario är att en del av ytorna konverteras till fler bostäder vid torget och att någon form av vårdverksamhet blir kvar i huset. Först i september 2023 förväntas flytten av Frölunda Specialistsjukhus genomföras då de nya byggnaderna i Högsbo är inflyttningsklara.

– Allt går enligt plan och vid den tidpunkten tror vi att ganska många verksamheter kan vara i drift. Tanken är att fasa in funktioner från Sahlgrenska Universitetssjukhuset successivt, säger Henrik Almgren, projektledare för Högsbo specialistsjukhus.

En viktig del i omställningen av vården är att avlasta SU under dagtid, så att universitetssjukhuset kan fokusera mer på akut och sluten vård. Tanken är att Högsbo sjukhus bland annat ska rymma dagkirurgi, gynekologi och ortopedi.

Frölunda Specialistsjukhus

Sjukhuset byggdes 1968 och är Frölundas mest dominerande höghus. Här bedriver sjukhuset i huvudsak planerad, specialiserad vård inom områdena öron-näsa-hals, neurologi, gynekologi, ortopedi, medicin, hud och ögon. Totalt arbetar drygt 240 personer på sjukhuset.

Högsbo Specialistsjukhus

Byggs på samma tomt där nuvarande Högsbo sjukhus ligger. När huset står klart 2023 ska det bland annat kunna ersätta Frölunda Specialistsjukhus och ta över verksamhet inom dagkirurgin i Göteborg

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11