I grundskolan och motsvarande skolformer ska eleverna få skolmat utan kostnad. Foto: Mostphotos

Frukt till skolan kan bryta mot skollagen

Ett äpple kostar inte många kronor. Men en frukt varje dag blir en hög kostnad för de som brottas med vardagsekonomin. Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri.

  • Publicerad 11:50, 10 okt 2017

Föräldrar till barn på Flatåsskolan fick vid terminsstart ett informationsbrev. I brevet stod att barnen ska ha med sig en frukt eller grönsak varje dag plus att de på torsdagar också ska ha med en smörgås eftersom de har utedag och lunchen serveras senare. Detta har fått föräldrar att reagera.

– Gratis skolluncher i Sverige kom väl till för att utjämna ekonomiska skillnader mellan olika familjer. Då är det här lite som att vrida tillbaks klockan till förr i tiden då de med engagerade eller välbetalda föräldrar fick fin matsäck med sig och en del barn kanske fick skämmas för att deras föräldrar inte skickade med någonting alls, säger en förälder.

Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri. Men vid enstaka tillfällen, som en friluftsdag eller skolresa, kan det vara okej med en obetydlig kostnad. Krav på frukt varje dag är inte enskilda tillfällen enligt skollagen. För att Skolinspektionen ska utreda en skola krävs en anmälan.

Stina Bernson, rektor på Flatåsskolan, säger att brevet inte inte stämmer.

– Det står fel i brevet. Det är frivilligt för barnen att ta med frukt. Vi har ingen fruktstund eller gör någon "ceremoni" av det utan de barn som har med sig får äta när de känner för det.

I brevet står också att barnen ska ha med sig smörgås och vatten eller varm choklad varje torsdag. Är det också frivilligt?

– Vi har sagt att man kan ta med en knäckemacka med smör och en flaska vatten eftersom vi äter lunch en timme senare. Ett paket "Vasa" räcker hela terminen. Sedan har vi också alltid med lite som backup, säger Stina Bernson.

Den förklaringen köper inte föräldern.

– Om det nu funkar med knäckebröd kan väl skolan packa ner en klassuppsättning knäckebröd på utedagarna så får de samma sak allihop, säger hen.

– Vi har inte de resurserna. Vi köper in våra måltider från en annan förvaltning, säger Stina Bernson.

Vad säger Skolinspektionen?

– Grundbulten är att skolan ska vara avgiftsfri. Föräldrarnas ekonomi ska inte vara avgörande. Sedan finns det undantag om en avgift tas ut vid enstaka tillfällen och det är en obetydlig kostnad. Det ska också vara frivilligt. Jag känner till två fall där vi kommit med kritik mot skolor som krävt att barnen tar med frukt varje dag. Skolinspektionen ansåg att frukt varje dag inte är enstaka tillfällen. Ofta kan ansvariga på skolorna säga att det är frivilligt att ta med frukt. Då måste man fråga sig om alla kan vara med vid fruktstunden och om de barn som inte har med sig frukt i stället får en frukt från skolan eller om de får sitta och titta på när de andra barnen äter. Skolan ska inte skapa situationer där barn upplever utanförskap, säger Helena Boson, jurist på Skolinspektionen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG