Äpplen. I Göteborgs fruktlundar är det fritt fram att plocka frukt för eget bruk. Foto: Arne Trautmann

Fruktguide: Här kan du plocka så mycket du pallar

Gröna, röda, söta och syrliga. Äppelsäsongen är i full gång. I Göteborg finns flera ställen där det är fritt fram att plocka frukt. Göteborg Direkt guidar till din närmaste fruktlund.

  • Publicerad 05:30, 12 sep 2020

Runt om i Göteborg har kommunen anlagt fruktlundar dit alla är välkomna för att plocka frukt att äta direkt på plats eller för att ta med hem och baka en paj.

Förutom lundarna finns det fruktträd på flera platser i staden, bland annat vid Lilla torget, Lindholmstorget, Framnäsgatan, Smyckeparken, Redbergsparken, Mossebergsparken och Teleskopgatan.

Listan: Här kan göteborgarna plocka så mycket frukt dom pallar!

Angered

Fruktlunden i Eriksbo har 8 äppelträd, 5 päronträd, körsbär och vinbär.

Var? Den ligger naturskönt i en slänt, nära Eriksboskolan. Här finns ett runt picknickbord i mitten av fruktlunden.

Gårdstensdalens fruktlund har 15 äppelträd, 7 päronträd och, 5 körsbärsträd.

Var? Den anlades 2013 i ett grönområde bakom Gårdstensskolan. I grönområdet finns även tennisbanor och en lekplats.

Visa merVisa mindre

Sydvästra Göteborg

Altplatsens fruktlund har 3 äppelträd, 4 plommonträd, 6 körsbärsträd och 5 valnötsträd, som planterades 2014.

Var? Fruktlunden ligger ett stenkast från altplatsen. Om du går därfifrån mot Fiolgatan ligger den mellan husen där. Platsen består av en gräsyta med mindre uppbygda kullar. Bredvid fruktlunden finns en bouleplan och en lekplats, som ligger på bostadsrättsföreningen mark.

Billdals parks fruktlund har av 34 äppelträd, av 17 olika sorter som planterades 2014,

Var? Trädens är planterade i närheten av Herrgården, som genomgår en renovering. Träden har placerats ut med hänsyn till gamla kartor över parken, troligtvis låg här en köksträdgård förr i tiden.

Positivparkens fruktlund har 6 äppelträd och 4 päronträd. Här finns också vinbär, krusbär, åkerbär och blåbär. Frukterna och bären är av olika sort och smak, så de mognar vid lite olika tidpunkter.

Var? Fruktlunden anlades 2012, vid Ekebäcks gården mellan Positivparkens parkour och lekplats. Här finns även stolar och bord som du kan slå dig ner på ett tag.

Bergkristallparkens fruktlund består av 9 äppelträd, 3 päronträd, sviskon, plommon och körsbär, som planterades 2012.

Var? Den ligger i Bergkristallparken, vid odlingslotterna.

Visa merVisa mindre

Majorna-Linné

Karlsrofältet som tidigare varit fotbollsplan finns nu ett tjugotal fruktträd (päron, äpplen och plommon). Fruktträden har flyttats hit från den tidigare fruktlunden i landeriparken vid Korsvägen, då dessa behövde en ny plats när arbetet med västlänken startade.

Var? Platsen är belägen precis söder om Annedalsmotet som kopplar samman Dag Hammarskjöldsleden med Per Dubbsgatan som går upp mot Sahlgrenska sjukhuset.

Slottsskogens fruktlund har 8 äppelträd, 4 päronträd, 5 plommonträd, 12 körsbärsträd och flera olika sorters bär, till exempel jordgubbar, krusbär, smultron, vinbär, hallon, allåkerbär, amerikanska blåbär och även rabarber.

Var? Fruktlunden planterades 2014 och ligger vid Vebacken, mellan Ekonomigården och Dalens utegym. Den är som en liten park i parken med slingrande gångar, bänkar - och träd och buskar förstås.

Stobbées trädgårds fruktlund består av 12 äppelträd, 3 päronträd, 7 krikonträd, 5 plommonträd och 1 körsbärsträd, som är planterade vid olika tidpunkter. De flesta av träden är gamla och fullvuxna.

Var? Fruktlunden ligger i Stobées trädgård, som ligger i Klippans kulturreservat.

Visa merVisa mindre

Hisingen

Backa röds fruktlund har 15 äppelträd, 1 päronträd och 3 körsbärsträd.

Var? Fruktlunden vid Backa röd anlades 2013, bredvid Krumelurens lekplats och näridrottsplats.
I odlingsområdet som ligger intill finns ett päronträd och två äppelträd, som du också få plocka från.

Fruktlunden i Hisingsparken har 20 äppelträd, 6 päronträd, 3 plommonträd och 5 körsbärsträd. Den anlades 2014 men här finns även gamla fruktträd.

Var? Fruktlunden ligger vid Hisingsparkens utflyktslekplats, som bland annat har ett stort lekäpple.

Fruktlunden vid Vårvädersgatan har 6 äppelträd, 3 päronträd, 4 plommonträd och 3 mullbärsträd. De planterades här 2013.

Var? Fruktlunden ligger i en liten park, som är omgärdad av låga flerbostadshus och vägen dit från Vårväderstorget går genom en äldre körsbärsallé.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11