Foto: Joanna Klasén

Full rulle för festivalgeneralen veckan innan karnevalen

Nästa fredag den 24 maj startar Hammarkullekarnevalen för att pågå i dagarna tre. Vi ringde upp Tony Parath, festivalgeneral för kullekarnevalen sedan 1996, och kollade läget så här en vecka innan startskottet.

  • Publicerad 12:40, 16 maj 2013

Hur känns så här precis innan karnevalsstarten?
– Jag höll precis på att försöka få i mig lite frukt. Det är full rulle och huvudet hänger knappt med om dagarna. När som helst ska vi börja bygga och just nu sitter jag med hela matmarknaden. Om det hade funnits plats så hade vi kunnat dubbla. Så stort är intresset bland de som vill sälja mat.

Karnevalen har varit en del av Hammarkullen sedan 1974, och du har själv varit med under över två decennier. I över 15 år vid rodret. Hur har tillställningen förändrats genom åren?

– Framför allt är det storskaligheten sedan vi börjat våga tänka stort. Vi visste att vi hade en stor koncentration av karnevalsgrupper i området, men från början var det mest en dröm att kunna bli en av landet största karnevaler. Nu kan vi inte bli större utan får se till att förvalta det som vi har.

Du är själv uppvuxen och boende i Hammarkullen. Vad betyder karnevalen för Hammarkullenborna?

– De som besöker karnevalen för första gången kommer hit för dansen och matens skull. För oss som bor här betyder den kära återseenden. Karnevalen fungerar som en hemvändarhelg där vi kan umgås med gamla vänner. Och vad gäller tåget så speglar det hur Hammarkullen ser ut i dag. Det är inte bara latinamerikanska grupper längre. Det skapar en enorm stolthet kring karnevalen.

Finns det något nytt som du kan berätta om i år?

– När journalister ställer den frågan brukar jag säga att det nya är att det blir karneval. Det är faktiskt ingen självklarhet även om alla tror det. Det jag vill lyfta fram är det stora antalet grupper den här gången. Räknar man in uppträdanden på scenen pratar vi uppåt 60 karnevalsgrupper. Mycket talar för att det kommer att ta rekordlång tid för tåget att ta sig igenom Hammarkullen i år.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11