Furiös revansch för Foo Fighters

Konserten för tre år sedan var fatal men minnesrik för Foo Fighters. Inte undra på att revanschen på Ullevi blev speciell för David Grohl - och publiken.

  • Publicerad 12:16, 6 jun 2018

Vi som var där minns. David Grohl hann knappt komma in förrän han klev av, rätt ut och bröt benet. Där och då förvandlades Foo Fighters till världens främsta after beachband med trummisen Taylor Hawkins som sångare som tillsammans med resten av bandet försökte plåstra ihop ett gig med covers. Men, som vi vet (förutom några hundra av de 51995 som köpt biljett som gick) kom David Grohl tillbaka med läkaren Johan Sampson som fixerade hans ben för hand under konserten. Det blev något alldeles speciellt med Foo Fighters frontman hög på adrenalin, smärta, morfin och whisky, som sittandes gav sig den på att genomför spelningen.

Nu tillbaka på brottsplatsen (förlåt) ligger det något i luften. För David Grohl är Göteborg och Ullevi något ytterst annorlunda, precis som för Bruce Springsteen som ju höll på att riva arenan 1985. En plats som har fått sin egna, givna minnesplakett eller staty, för alltid att högtidlighålla i Foo Fightersgrundarens hjärta och själ. Jag tror inte heller att han behöver komma hit för att minnas vad som skedde.

Så vad händer nu när bandet kliver upp på scen för att mangla igång "All my life"...? Jo, David Grohl, med solglasögon, rusar upp på scenen med sin gitarr för att återigen kliva rätt ut från scen. Fatalt, eller hur? Men den överraskade publiken (53104 på plats) inser snart att det är ett stunttrick med en "David Grohl" som landar i en madrass och den riktigt David Grohl kommer in och tar över showen med ett brett flin och hela kroppen fylld av energi.

Japp, humor är en stor del av Foo Fighters signum. Och ett hjärta som svämmar över. För Foo Fighters i allmänhet och David Grohl i synnerhet är publiken och kontakten med den det som driver bandet.

Senaste spelningen i Tyskland (i söndags) var David Grohl drabbad av röstproblem. Något han uppenbarligen fullkomligt struntade i nu. Allt skulle ut och dessutom använde han publiken som terapeut, för visst skulle vi prata om benbrottet 2015 – och ändå inte. Som det blev var David Grohl, lite tourettes syndromartat, tvungen att ständigt återvända till incidenten. Men han skämtade inte bara bort det utan hyllade varmt och uppriktigt läkaren Johan Sampson under konserten med en speciellt riktad "My hero". Synnerligen vackert, inte bara för kärleken till den vårdande, svenske läkaren (på plats även nu) utan för att David Grohl står längst fram på catwalken med en vacker Göteborgshimmel i fonden.

Jo, det blir en fartfylld resa med Foo Fighters. David Grohl är på ett ypperligt humör och viker inte en stund eller sekund från sin publik och uppgiften att underhålla. Trots att rösten inte är hundra bjuder bandet på en låtlista som sträcker sig över 21 låtar inklusive extranummer, där "Everlong" får avsluta.

Charmigt och roande, men samtidigt är Foo Fighters ett anonymt band som utan David Grohl skulle stå sig slätt. Jo, där förvisso Taylor Hawkins sticker ut, gör basisten Nate Mendel, keyboardisten Rami Jaffee samt gitarristerna Chris Shiflett och Pat Smear sitt hantverk väl, men inte mer. Kanske fortfarande i trauma över att deras frontman och ledare ska trilla över scenkanten igen och lämna dem till sitt öde som ett after skiband.

Foo Fighters Ullevi 5 juni 2018

1. All my life

2. Learn to fly

3. The pretender

4. The sky is a neighborhood

5. Rope

6. Sunday rain

7. My hero

8. These days

9. Walk

10. Another one bites the dust/Imagine/Jump/Blietzkrig bop

11. Under pressure

12. Monkey wrench

13. Wheels

14. Breakout

15. The line

16. Dirty water

17. Run

18. Best for you

Extranummer

19. Time like this

20. Generator

21. Everlong

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG