FYND. "Paketet såg nästan nytt ut, som om det lades dit förra veckan", säger Henrik Witt, projektledare på Higab. Foto: Higab

Fyndet: Mystiskt paket från 1931

Ett brunt paket med snören om. Det fyndet gjorde byggnadsarbetarna när de skulle riva en vägg i arbetet med ombyggnationen av Sjöfartsmuseet Akvariet.

  • Publicerad 11:39, 28 maj 2020

I paket från 1931 hittades Göteborgstidningar, byggnadsritningar och en bok om museets tillkomst. Foto: Higab

Ombyggnationen av Sjöfartsmuseet Akvariet pågår för fullt. Museet ska få ett nytt större akvarium, en ny entré, större grönytor och bättre tillgänglighet.

Politikerna ger dyrare museum grönt ljus

När en vägg nyligen skulle rivas gjorde byggnadsarbetarna en oväntad upptäckt. Mellan två tegelväggar i ett dolt hålrum låg ett inmurat paket med brunt omslagspapper.

– Jag kände inte till att det här paketet fanns, säger museichef Carina Sjöholm, i ett pressmeddelande.

I paketet fanns en hälsning från 1931 då museet byggdes, tidningar från februari samma år, kopior på ritningar och en bok om Sjöfartsmuseets tillkomst.

– På 1960-talet installerades en hiss precis bredvid hålrummet men då upptäcktes tydligen aldrig paketet, så det var tur att det inte passerade obemärkt den här gången också, säger Henrik Witt, projektledare på Higab.

Nu ska innehållet tas tillvara i museets arkiv.

– Det är ju en del av museets historia. Vi kanske ska mura in ett paket med ritningar över det hus vi bygger nu tillsammans med Higab och skicka med vår vision för verksamheten i det framtida Sjöfartsmuseet Akvariet, säger museichef Carina Sjöholm.

I filmer och foton från första spadtaget på 30-talet syns paketet inte till. Däremot syns hur en låda med ritningar och information grävs ner under huset.

– Det är inte lätt att söka efter lådan som ligger någonstans under den stora museibyggnaden. Vi kommer inte gräva upp hela golvet under den nuvarande byggnaden utan bara den del som berörs av om- och tillbyggnaden. Men det vore spännande om vi stötte på lådan under arbetets gång, säger Carina Sjöholm.

I arbetet med ombyggnationen har man sedan tidigare gjort flera fynd, bland annat en välbevarad väg från 1700-talet och resterna av en köksbyggnad och ett stall.

1700-talsfynden i väntan på nya akvariet

Om- och tillbyggnaden beräknas vara klar i slutet av nästa år. Museet öppnar igen 2022.

Sedan januari 2020 genomför Higab en omfattande om- och tillbyggnad av Sjöfartsmuseet Akvariet. Foto: Higab

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11