Fyra åtalade efter knarktillslag – kopplas till gäng

Fyra män med gängkoppling har åtalats för grova narkotikabrott. Tre togs på bar gärning och den fjärde identifierades i konversationer om brottsplanerna i en krypterad app.

  • Publicerad 11:44, 10 dec 2020

Med tanke på mängden kokain är det uppenbart att partiet var tänkt att säljas vidare – förmodligen i flera led.

Det var efter att polisens spanare hade observerat en misstänkt narkotikaaffär i en parkerad Toyota som polisen slog till mot tre män i ett bostadsområde på Hisingen, 31 maj.

Under husrannsakan i bilen hittades närmare ett halvt kilo kokain gömt under passagerarsätet. Trion greps på platsen misstänkta för grovt narkotikabrott och har varit häktades sedan dess.

– Med tanke på mängden kokain är det uppenbart att partiet var tänkt att säljas vidare – förmodligen i flera led. Det är så de kriminella nätverken finansierar sin verksamhet, säger Carl-Johan Bruno, tf. utredningschef vid spaningssektionen i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Välkända av polisen

Det handlar om män mellan 25 och 38 år som är kända av polisen sedan tidigare.

Enligt polisen har två av männen omfattande kontakter med kriminella nätverk på Hisingen.

Den tredje åtalade mannen misstänks ha sålt och placerat 497 gram kokain i bilen och uppges ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i Frölunda.

Knäckte kryptering

En fjärde inblandad man har också identifierats av polisen under utredningen.

Han misstänks vara säljare i kokainuppgörelsen efter konversationer i den krypterade appen Encrochat som hittades i de misstänktas telefoner och som fransk polis lyckades knäcka.

– Genom en omfattande telefonanalys och andra utredningsåtgärder kunde vi säkra avgörande bevis. Det ledde till att en ledande kriminell från nätverket i Frölunda kunde identifieras, berättar Carl-Johan Bruno.

Skickade knark-sms till tusen mobilnummer

Den 14 oktober greps han i Spanien och kunde föras till Sverige och Göteborg.

Han och hans kumpan åtalas för att ha hanterat ytterligare ett halvt kilo kokain förutom det parti som såldes vidare.

Rättegången mot de fyra misstänkta inleds 18 december i Göteborgs tingsrätt.

Samtidigt pågår en förundersökning om mordet på Lars Kaggsgatan i Gamlestaden 3 maj, där de två köparna från Hisingen delgivits misstanke om inblandning.

Åtal. Fyra män med gängkoppling har åtalats för grova narkotikabrott. Foto: Tommy Alven

Vi är GBG