Knark. Foto: Mostphotos

Fyra åtalade efter stort knarktillslag

I ett tillslag förra sommaren i närheten av Bäckebol hittade polisen knark värt 42 miljoner kronor. Nu åtalas fyra män misstänkta för grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 06:10, 28 mar 2020

Den fjärde juni i fjol har polisen i Göteborg span på en man misstänkt för grovt narkotikabrott.  

De följer efter hans bil till en bensinmack vid Bäckebol. Där möter den misstänkte upp en lätt lastbil från Holland med följebil och polisens spanare ser hur en väska överlämnas.

– Personbilen stoppades sedan en bit bort och lastbilen lite senare, berättar Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

Han fortsätter:

– I bilen anträffades väskan med omkring 48,5 kilo amfetamin och i lastbilen fanns ytterligare cirka 90 kilo av olika sorters narkotika som amfetamin, ecstasy, mdma och kokain.

Här slår polisen till mot knarket

Knark för 42 miljoner

Det handlar om narkotika för över 42 miljoner kronor i gatupriser och antalet missbrukardoser uppgår till över 500 000.

– Det är värt enorma summor pengar, säger Johan Ekström.

Vad betyder det här tillslaget?

– Den här narkotikan var till för Göteborgs gator och att den har försvunnit är otroligt bra. Syftet var att sälja den vidare och nu har vi tagit bort en stor inkomst för kriminella organisationer. Pengar som kunde finansierat vapen och sprängmedel i gängkonflikter men som nu inte finns.

Fyra män åtalade

Sedan tillslaget har utredningen växt och fyra män har i dagarna åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Gängvåld: Göteborgspoliser skickas till Malmö

Johan Ekström understryker att det är en fantastisk insats utifrån ett bra spaningsarbete men det är inte unikt.

– Det är inte första lastbilen vi stoppar. Vi har haft fler ärende med lastbilar från framför allt Holland. Det här är andra lastbilen på kort tid som kommer med så stora mängder. Men det är många lastbilar som tar sig in i landet på samma tillvägagångssätt. Det känns inte som en slump att det kommer in utländska lastbilar med mängder narkotika, säger Johan Ekström.

26-åring hade knark för 30 miljoner i bilen

Mer om de åtalade männen:

Huvudmannen bakom narkotikahärvan finns i Holland. Han är häktad i sin utevaro.

De två personerna som tog emot paketet är hemmahörande i Göteborg och åtalas nu synnerligen grovt narkotikabrott.

De två som körde följebilen från Holland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören till lastbilen, som uppger att han inte kände till lastens innehåll, åtalas för oaktsamhetsbrott.

Staffsatsen på synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling ligger vardera mellan 6-10 års fängelse.

Rättegången startar i början av april.

Källa: Polisen

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57