TILLIT. Göteborgarna litar mer på människor i allmänhet – både i resursstarka och resurssvaga områden. Foto: Michael Erhardsson

Fyra av fem känner sig trygga i sitt område

Större tilltro på att kunna påverka politiska beslut, större tillit till människor i allmänhet och stor trygghet i sitt bostadsområde. Det visar SOM-institutets nya rapport över göteborgarnas tankar kring demokrati.

  • Publicerad 08:19, 20 jun 2019

För tredje året i rad har SOM-institutet vid Göteborgs Universitet undersökt vad göteborgarna tycker om demokrati, sina möjligheter att påverka och den upplevda tryggheten och tilliten.

Årets undersökning, med statistik från 2018, visar att allt fler göteborgare ser ljust på sina möjligheter att påverka politiska beslut.

– När det hålls val i landet brukar det skapa intresse och engagemang. Vi ser ofta en valårseffekt i undersökningar av den här typen. I Göteborg-SOM 2018 syns nästan ingen sådan effekt utom möjligen den här ökningen. Kanske beror ökningen på något annat än valet i sig, säger Stefan Lydén, demokratiutvecklare på förvaltningen för konsument- och medborgarservice i ett pressmeddelande.

Var femte göteborgare anser att deras möjlighet att påverka politiska beslut i Göteborgs Stad är ganska eller mycket goda. Året innan delades den åsikten bara av var sjunde göteborgare.

Den upplevda möjligheten att påverka skiljer sig dock inom staden. Störst tilltro finns i Östra Göteborg där var fjärde tillfrågad ansåg sig ganska eller mycket goda möjligheter att påverka politiska beslut. Lägst tilltro fanns i Norra Hisingen där bara var tionde tillfrågad ansåg det.

I Angered är göteborgarna mest nöjda med hur demokratin fungerar. Där var två av tre mycket eller ganska nöjda med det.

– När det gäller att vara nöjd med demokratin i den egna stadsdelen, toppar Centrum och Örgryte-Härlanda. Ökningen följer ålder, mest nöjd är man i yngre åldrar. Allra störst är ökningen i Angered, som går från 52 till 63 procent ganska eller mycket nöjda jämfört med året innan, säger Stefan Lydén.

I den senaste undersökningen mättes även trygghet och tillit. Fyra av fem göteborgare svarade att de är trygga i sitt bostadsområde.

– Kvinnor känner större otrygghet i sitt bostadsområde än vad män gör och undviker också i större utsträckning än män att röra sig ute på kvällarna, av rädsla för att drabbas av brott, säger Stefan Lydén.

Tilliten till människor i allmänhet ökar i både resurssvaga och resursstarka områden. Högst till människor i det egna området finns i Södra skärgården och lägst i Biskopsgården.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11