TILLIT. Göteborgarna litar mer på människor i allmänhet – både i resursstarka och resurssvaga områden. Foto: Michael Erhardsson

Fyra av fem känner sig trygga i sitt område

Större tilltro på att kunna påverka politiska beslut, större tillit till människor i allmänhet och stor trygghet i sitt bostadsområde. Det visar SOM-institutets nya rapport över göteborgarnas tankar kring demokrati.

  • Publicerad 08:19, 20 jun 2019

För tredje året i rad har SOM-institutet vid Göteborgs Universitet undersökt vad göteborgarna tycker om demokrati, sina möjligheter att påverka och den upplevda tryggheten och tilliten.

Årets undersökning, med statistik från 2018, visar att allt fler göteborgare ser ljust på sina möjligheter att påverka politiska beslut.

– När det hålls val i landet brukar det skapa intresse och engagemang. Vi ser ofta en valårseffekt i undersökningar av den här typen. I Göteborg-SOM 2018 syns nästan ingen sådan effekt utom möjligen den här ökningen. Kanske beror ökningen på något annat än valet i sig, säger Stefan Lydén, demokratiutvecklare på förvaltningen för konsument- och medborgarservice i ett pressmeddelande.

Var femte göteborgare anser att deras möjlighet att påverka politiska beslut i Göteborgs Stad är ganska eller mycket goda. Året innan delades den åsikten bara av var sjunde göteborgare.

Den upplevda möjligheten att påverka skiljer sig dock inom staden. Störst tilltro finns i Östra Göteborg där var fjärde tillfrågad ansåg sig ganska eller mycket goda möjligheter att påverka politiska beslut. Lägst tilltro fanns i Norra Hisingen där bara var tionde tillfrågad ansåg det.

I Angered är göteborgarna mest nöjda med hur demokratin fungerar. Där var två av tre mycket eller ganska nöjda med det.

– När det gäller att vara nöjd med demokratin i den egna stadsdelen, toppar Centrum och Örgryte-Härlanda. Ökningen följer ålder, mest nöjd är man i yngre åldrar. Allra störst är ökningen i Angered, som går från 52 till 63 procent ganska eller mycket nöjda jämfört med året innan, säger Stefan Lydén.

I den senaste undersökningen mättes även trygghet och tillit. Fyra av fem göteborgare svarade att de är trygga i sitt bostadsområde.

– Kvinnor känner större otrygghet i sitt bostadsområde än vad män gör och undviker också i större utsträckning än män att röra sig ute på kvällarna, av rädsla för att drabbas av brott, säger Stefan Lydén.

Tilliten till människor i allmänhet ökar i både resurssvaga och resursstarka områden. Högst till människor i det egna området finns i Södra skärgården och lägst i Biskopsgården.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57