LISEBERG. I ett ”best case scenario” har Liseberg fått öppna, om än med begränsat antal till 5 000 personer åt gången. Foto: Jan Gustavsson

Fyra möjliga scenarier för turismen i Göteborg

Coronapandemin har förändrat besöksnäringen i Göteborg i grunden. I en ny rapport har Göteborg & Co tagit fram fyra möjliga scenarier för vägen framåt.

  • Publicerad 11:28, 23 sep 2020

Besöksnäringen är mycket betydelsefull för att skapa ett levande och attraktivt Göteborg.

Snabb återhämtning eller långsam återhämtning. Hur coronapandemin utvecklar sig och vad det i så fall innebär för restriktioner går i nuläget inte att veta. För det lokala näringslivet är det svårt att veta om pandemin kommer att leda till nya beteendemönster kring exempelvis resande och hemarbete.

I rapporten ”Möjliga scenarier för återhämtning av efterfrågan för besöksnäringen i Göteborg” har Göteborg & Co tagit fram just det – fyra tänkbara framtidsbilder från nu till mars nästa år.

– Besöksnäringen är mycket betydelsefull för att skapa ett levande och attraktivt Göteborg. Vår viktigaste uppgift är att locka fler besökare till destinationen, men också att omvärldsbevaka och analysera olika alternativ som underlättar för näringen att agera i en oviss omvärld, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co, i ett pressmeddelande.

Scenario 1 är det sämsta tänkbara för besöksnäringen och påminner om situationen i april. Liseberg får inte öppna, det råder reseförbud och begränsning om 50 personer vid alla typer av sammankomster.

I scenario 2 och 3 ser det lite bättre ut. Vissa restriktioner lättar och besöksnäringen återhämtar sig, om än långsamt.

Scenario 4 är bästa tänkbara. Liseberg får öppna och vissa kultur- och idrottsevenemang kan genomföras. Men i rapporten beskrivs att det inte finns något som indikerar på att restriktionerna kommer släppa helt och att allt öppnas upp som vanligt innan mars.

Göteborg & Co har själva svårt att avgöra vilket scenario som är mest troligt eftersom det ligger bortom stadens kontroll.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11