BYGGSTART. Här, på centrala Hisingen, ska 800 nya bostäder stå färdiga år 2021. Foto: Lina Persson

Fyra nya kvarter på centrala Hisingen

I morgon, torsdag, tar politikerna första spadtaget. Nu ska Lundby förtätas ytterligare med fyra nya kvarter på centrala Hisingen.

  • Publicerad 14:40, 22 nov 2017

När det är dags för inflyttning kommer det här vara en del av centrala stan.

– Det är fantastiskt att få omdana den här delen av Lundby, från en parkeringsöken till ett helt nytt bostadsområde, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg. 

Tillsammans med Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, firar han i morgon byggstarten av 800 nya bostäder, Lundbypark, på centrala Hisingen.

Mota bort bostadsbrist

I området mellan Volvo, Ramberget, Lundbybadet och Hjalmar Brantingsgatan dunkar maskiner. Byggarbetare i gula varselkläder jobbar med att förbereda marken för fyra kvarter med höghus.

– Det är ett väldigt stort för den här delen av Göteborg och det är en del av utbyggnadsstrategin att förtäta. Det handlar helt enkelt om att mota bort bostadsbristen, säger Jahja Zeqiraj.

Ungefär 60 procent av bostäderna i Lundbypark kommer att bli bostadsrätter och 40 procent kommer att bli hyresrätter. Det kvarter som byggs först väntas vara klart 2019. Planen är att Lundbyparks samtliga fyra kvarter ska vara färdiga 2021.

Förbättrad kollektivtrafik

Bolagen bakom Lundbypark lockar med närhet till skolor, restauranger och kollektivtrafik. Jahja Zeqiraj brukade vara mycket i det här området när han var barn, speciellt i ishallen och simhallen som ligger i anslutning till det område som nu bebyggs.

– Då var det här området utanför stan. Det var det fortfarande för bara några år sedan. Just nu är Lundbypark en del av mellanstaden, men när det är dags för inflyttning kommer det här vara en del av centrala stan, säger han. Men stadsutveckling handlar inte bara om att bygga bostäder utan om att bygga stad. Det räcker inte att hållplatsen ligger nära,
vi måste också se till att kollektivtrafiken i området förbättras. Det  är A och O  för att området ska kännas attraktivt.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG