Fyrhjulingar intar Göteborg

Att köra fyrhjuling i stan är den senaste flugan. Antalet terränghjulingar som trafikerar Göteborgs gator ökar stadigt för varje år.

  • Publicerad 09:48, 2 jun 2021

Det är inga stadsfordon

Fortfarande används fyrhjulingar i första hand på landet eller i skogen. De blir också fler för varje år. Under de senaste tio åren har antalet registrerade terränghjulingar ökat med nästan 60 procent i landet. I slutet av 2020 fanns drygt hundra tusen i trafik.

Även göteborgarna har hakat på trenden. För varje år syns några fler fyrhjulingar ute i trafiken. Enligt myndigheten Trafikanalys, som samlar in statistiken, har antalet terränghjulingar i Göteborg ökat från 606 fordon i trafik under 2011 – till 850 idag.

Samtidigt strömmar klagomålen in från omgivningen om buskörning och smatter från ombyggda avgasrör.

Arbetsredskap

– De allra flesta fyrhjulingar används utanför stan. Det är inga stadsfordon, säger Andreas Grund, vd på ATV-huset i Frölunda, som har fyrhjulingar och reservdelar till försäljning.

Att många uppmärksammar fyrhjulingarna när de trafikerar stadsgatorna, tror Andreas mest beror på att de är en ovanlig syn. Vi är inte vana vid terrängfordon mitt i stan, menar han.

– För en del yngre är det väl också en kul grej att byta avgasrör på dem så att de låter. Det sker ju samma sak med bilar och motorcyklar, säger han.

Helt lagliga

Anders Schääf, tillförordnad chef på polisens trafiksektion i region Väst, har noterat att det finns de som buskör med sina fyrhjulingar. Men han tycker inte att de ställer till med större problem i trafiken än vanliga mopeder.

– Fyrhjulingar får framföras helt lagligt. Där en bil får köra får även en terränghjuling vara. Sen är det alltid upp till individerna att sköta sig i trafiken, säger han.

Olika fyrhjulingar

En fyrhjuling kan vara av olika fordonstyp, beroende på vad den är registrerad som. De vanligaste typerna av fordonsslag är:

Terränghjuling, kräver B-körkort. Hjälm.

Motorcykel, som kan ha två, tre eller fyra hjul. En fyrhjulig mc kräver B-körkort. . Hjälm.

Moped, klass II,. Kräver körkort, traktorkort, eller förarbevis för moped klass II. Hjälm krävs om fyrhjulingen inte har kaross och bilbälte.

Traktor. Kärver traktorkort eller B-körkort.

Motorredskap. Kräver som lägst B-körkort.

Källa: Transportstyrelsen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20