Fyrhjulingar intar Göteborg

Att köra fyrhjuling i stan är den senaste flugan. Antalet terränghjulingar som trafikerar Göteborgs gator ökar stadigt för varje år.

  • Publicerad 09:48, 2 jun 2021

Det är inga stadsfordon

Fortfarande används fyrhjulingar i första hand på landet eller i skogen. De blir också fler för varje år. Under de senaste tio åren har antalet registrerade terränghjulingar ökat med nästan 60 procent i landet. I slutet av 2020 fanns drygt hundra tusen i trafik.

Även göteborgarna har hakat på trenden. För varje år syns några fler fyrhjulingar ute i trafiken. Enligt myndigheten Trafikanalys, som samlar in statistiken, har antalet terränghjulingar i Göteborg ökat från 606 fordon i trafik under 2011 – till 850 idag.

Samtidigt strömmar klagomålen in från omgivningen om buskörning och smatter från ombyggda avgasrör.

Arbetsredskap

– De allra flesta fyrhjulingar används utanför stan. Det är inga stadsfordon, säger Andreas Grund, vd på ATV-huset i Frölunda, som har fyrhjulingar och reservdelar till försäljning.

Att många uppmärksammar fyrhjulingarna när de trafikerar stadsgatorna, tror Andreas mest beror på att de är en ovanlig syn. Vi är inte vana vid terrängfordon mitt i stan, menar han.

– För en del yngre är det väl också en kul grej att byta avgasrör på dem så att de låter. Det sker ju samma sak med bilar och motorcyklar, säger han.

Helt lagliga

Anders Schääf, tillförordnad chef på polisens trafiksektion i region Väst, har noterat att det finns de som buskör med sina fyrhjulingar. Men han tycker inte att de ställer till med större problem i trafiken än vanliga mopeder.

– Fyrhjulingar får framföras helt lagligt. Där en bil får köra får även en terränghjuling vara. Sen är det alltid upp till individerna att sköta sig i trafiken, säger han.

Olika fyrhjulingar

En fyrhjuling kan vara av olika fordonstyp, beroende på vad den är registrerad som. De vanligaste typerna av fordonsslag är:

Terränghjuling, kräver B-körkort. Hjälm.

Motorcykel, som kan ha två, tre eller fyra hjul. En fyrhjulig mc kräver B-körkort. . Hjälm.

Moped, klass II,. Kräver körkort, traktorkort, eller förarbevis för moped klass II. Hjälm krävs om fyrhjulingen inte har kaross och bilbälte.

Traktor. Kärver traktorkort eller B-körkort.

Motorredskap. Kräver som lägst B-körkort.

Källa: Transportstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00