Sarkofagerna är 210 centimeter långa och 60 centimeter breda. De har lufthål i botten och inbyggda skärmar och högtalare. Foto: Göteborg Film Festival

Gå på bio – i en sarkofag

Intresserad av en unik filmupplevelse? På årets filmfestival har du chansen att se filmatiseringen av Harry Martinsons undergångsklassiker Aniara – i en sarkofag

  • Publicerad 16:12, 3 jan 2019

Apokalypsen står i fokus under årets filmfestival. För den som inte nöjer sig med undergångstemat i en vanlig biosalong satsar Göteborg Film Festival på bio under mer extrema omständigheter.

Läs också: Se slutet på filmfestivalen

På Ringön kommer en utvald skara besökare få lägga sig tillrätta i var sin specialbyggd sarkofag för visning av Hugo Lilja och Pella Kågermans filmatisering av Harry Martinsons dystopiska berättelse om rymdfärjan Aniara.

– Aniara är väl den svenska litteraturens största klassiker om undergången. Sista kapitlet i Aniara heter Sarkofag när de färdas ut i evigheten med rymdskeppet. Så vi tar fasta på det och byggde vidare på den känslan. Se vad som händer under en filmvisning där man är ensam, isolerad och bortkopplad. Det blir en väldigt speciell upplevelse. Det passar inte alla, men kan väcka många idéer, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

Sarkofagerna är 210 centimeter långa och 60 centimeter breda. Det finns lufthål i botten och det finns också en panikknapp för den som känner att filmupplevelsen blev lite väl klaustrofobisk.

– Det är ingen som har testat än. Det blir ju en hel upplevelse där man första samlas i glascontainrar och får hörlurar och sedan går i grupp till platsen med sarkofagerna som är väldigt speciell. Efteråt blir det debriefing, säger Jonas Holmberg.

Får man ta med dricka och popcorn i sarkofagen?

– Vi är väldigt liberala med mat och dryck på våra visningar. Men i sarkofagen blir det inga popcorn, då kan man sätta i halsen. Man ligger ju som en filmtittande Tutanchamon, säger Jonas Holmberg.

Visningarna sker den 27 januari – 3 februari och det finns 8 platser till varje enskild visning. Den 12 januari erbjuds en slumpvis utvald grupp möjligheten att köpa biljett. Anmälan görs här.

Läs också: Filmen väckte avsky i Cannes – visas på filmfestivalen

Läs också: Mads Mikkelsen får Filmfestivalens hederpris

Läs också: Nomineringarna till Filmfestivalens kortfilmspris klara

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG