Galaktiskt stormöte på Gamlestads torg

Gamlestads torg stod under fredagen värd för det första galaktiska expertmötet någonsin. Rymdstyrelsen mötte 250 utomjordingsexperter för att överlämna jordens viktigaste författaruppdrag, en guide för nyanlända utomjordingar.

  • Publicerad 17:30, 31 aug 2018

– Rymdstyrelsen har regeringens uppdrag att jobba med svensk rymdforskning, men jag har trots det aldrig varit på ett galaktiskt rymdmöte förut, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman. Det här är otroligt spännande.

Hon tittar ut över de 250 experterna som kommit till torget för att delta i det första galaktiska expertmötet någonsin. Det är elever i årskurs tre till fem år från Östra Göteborg och Angered. De har alla blivit kontaktade av den fiktiva redaktör Schwartz som har bett eleverna att författa en guide till jorden, så att utomjordingarnas ankomst blir så smidig och trevlig som möjligt.

Delta i samhällslivet

Det galaktiska expertmötet är sammankallat av Berättarministeriet, en icke vinstdriven stiftelse som jobbar för att alla barn och unga i Sverige ska kunna hantera språket och på så sätt kunna delta i samhällslivet. Stiftelsen är verksam i flera förorter i Stockholm och i Gamlestaden i Göteborg.

Ylva Hällen, känd från SVT:s Barnkanalen, hälsar utomjordingsexperterna välkomna. Hennes röst dränks i prasslet från hundratals rymdfiltar i folie som experterna värmer sig i. På olika stationer får experterna vässa sina sinnen och hämta inspiration till guideboken. De får prova alien-kläder och titta på hologram och prisman.

Darian Norén Jaff ler stort, han behöver inte inspiration för att veta vad guiden bör innehålla.

– Det är viktigt att utomjordningarna får veta vad vi gör här på jorden; hur man pratar, äter och går, säger han. Och så måste de få veta att man sover på natten, annars kanske de tittar på TV istället.

Tvåspråkiga aliens

Han och hans expertkompisar i team Mercury, från årskurs fyra i Martinaskolan i Kortedala, har pratat mycket om hur utomjordingar bör bemötas. De är överens om att språket är viktigt, även om det kommer att lösa sig på sikt, när det föds alienbebisar som blir tvåspråkiga.

Boken, Guide för nyanlända utomjordingar, kommer under nästa år att ges ut av Bonnierförlagen. Rymdstyrelsen kommer då att använda boken för att få andra unga att få upp ögonen för rymden.

– Det finns ingen sådan här guide idag, så den blir unik och den behövs för att veta hur man ska bemöta människor och rymdvarelser på bästa sätt, säger Anna Rathsman. Rymdvarelserna ska ju förhoppningsvis bli våra vänner.

Kommande möte

Experterna på Gamlestads torg är inte helt eniga om när utomjordingarna kommer till jorden, men det är snart.

– Det vore roligt att träffa en utomjording, säger Samia Ahmed i team Mercury,  som trots att hon är utomjordingsexpert aldrig har träffat en i verkliga livet. Jag ska se vad de vill lära sig då, de kommer ju inte veta någonting alls om jorden.