Eldsjälar. Erne Ahlman och Birgitta Bengtsson har varit engagerade i Galaxen sedan starten 1978. Foto: Lina Isaksson

Galaxens trygghet i Bergsjön är hotad

I över 40 år har Galaxen varit en trygg punkt i Bergsjön där unga har kunnat hälsa på djuren, hjälpa till på gården och sedan 90-talet umgås i föreningshuset. Nu meddelar föreningen att de måste stänga huset. Anledningen är minskade bidrag.

  • Publicerad 06:30, 4 maj 2019

Två kor glor förnöjt åt förbipasserande. Tuppen gal och hästarna som strosar runt i grässlänten vill gärna bli klappade. Stadslantgården Galaxen är en oas mellan hyreshusen runt Gärdsås Torg i Bergsjön.

Men efter midsommar stänger föreningen huset som har kafé och är öppet för ungdomar på kvällar.

– Vi får mindre och mindre pengar och nu har vi beslutat att stänga föreningshuset. Då kommer det inte finnas någonting här i området för alla de barn som går i skolan och bor här, säger Birgitta Bengtsson, kassör i föreningen Galaxen.  

Lika för alla

Gården har funnits sedan 1978 och var från början kommunal. 1991 tog förening över driften.

– Då hade vi avtal med stadsdelen och fick betalt för våra tjänster. För fyra år sedan hamnade vi under Idrotts-och föreningsförvaltningen och anses vara som vilken förening som helst men vårt hus är som områdets fritidsgård.

Anledning till att Galaxen får mindre stöd handlar därför om en anpassning till liknande föreningar, menar Elisabet Lann (KD) ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

– Galaxen får fortfarande bidrag på en nivå långt över liknade gårdar, säger hon.

Föreningen menar dock att deras verksamhet är mer resurskrävande eftersom de inte har hagarna i anslutning till gården.

Djurskötare. Martin Blom, Malin Nilsson och Sofie Rolfsson tar rast i kaféet i föreningshuset. Foto: Lina Isaksson

Djuren blir kvar - än så länge

Djuren kommer inte att påverkas i första skedet men föreningen är oroliga att detta är början på slutet.

– De kommer troligtvis försvinna om ett år om det inte händer någonting, säger ordförande Erne Ahlman.

Föreningen har fyra anställda som täcker upp för alla årets dagar.

– Synd att de inte förstår att detta inte är som en idrottsförening, det går inte att dra ner hur mycket som helst. Vi måste vara här varje dag och ta hand om djuren, säger Sofie Rolfsson, djurskötare.

Idrotts- och föreningsförvaltningen menar å andra sidan att föreningen har fått stöd för att hitta nya sätt att öka intäkterna som att söka andra bidrag, eftersom man bland annat har höga lönekostnader.

Även stadsdelen som verkligen uppskattar Galaxen bidrar ekonomiskt till speciella aktiviteter som dagläger och hästskötarkurser.

– Nu jobbar vi även med lösningar där fler föreningar kan gå in och stötta upp verksamheten. Vi har inte släppt frågan men inget är klart ännu, säger Lena Svärd, sektorchef samhälle och kultur, SDF Östra Göteborg.

Besökare. Erica Cooper har precis fikat i kaféet med familjen nu lockar hästarna. Foto: Lina Isaksson

Namninsamling pågår

Nu hoppas föreningen att politikerna ska inse vikten med att ha ett öppet föreningshus och en gratis djurgård mitt i förorten. De har startat en namninsamling som ska överräckas till politikerna i kommunstyrelsen.

Prioriteras inte verksamheter i utsatta områden?

– Jo, men vi har många föreningar som bedriver verksamheter i socioekonomiskt utsatta områden, därför måste vi ha en rättssäker och jämlik fördelning mellan föreningarna utifrån våra regelverk, säger Elisabet Lann.

Gårdens nyaste tillskott, lammen som har fötts under våren ska snart döpas.

– Vi kommer att utlysa en namntävling bland alla stadsdelens förskolor. Det gör vi varje år, berättar Erne Ahlman.  

Föreningshuset. Efter midsommar måste föreningen stänga huset som har toaletter, kafé och är öppen för ungdomarna.

Mu.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57