Sammanblandat. Det är skillnad på att köra bil och sjunga i kör. På bilden Glamour - och forskaren Björn Vickhoff. Foto: Glamour/Magnus Sjöqvist

Galen översättning placerade Göteborgsforskare i italiensk damtidning

Den italienska damtidningen Glamour uppmärksammade nyligen en svensk studie om hälsofördelar med att sjunga när man kör bil. Men en felöversättning gjorde att allt blev helt upp och ner....

  • Publicerad 19:12, 20 okt 2016

Studien undersöker körsångens effekter på hjärtfrekvens och i förlängningen hälsan, och har alltså ingenting med bilkörning att göra.

Fenomenet med så kallad car pool kareoke är numera spritt och populärt. Många har till exempel sett klippet där superstjärnan Adele åker bil och sjunger med programledaren James Corden.

Detta uppmärksammade den italienska damtidningen Glamour tidigare i veckan, med tillägget att det inte bara verkar roligt "utan också är bra för hälsan".

Till stöd för det sistnämnda nämner de bland annat forskning från Göteborgs Universitet som publicerades 2013. Problemet är bara att studien undersöker körsångens effekter på hjärtfrekvens och i förlängningen hälsan, och har alltså inte har någonting med bilkörning att göra.

Skillnad på kör och kör

Studiens författare är Björn Vickhoff, som vid tillfället forskade om hur musik påverkar kroppen. På frågan om vad han tycker om att ha hamnat i en italiensk damtidning skrattar han bara. Det är inte första gången studien missförstås, fast tidigare har det mest handlat om att man dragit för stora växlar av resultatet.

– Vi kunde visa att hjärtfrekvensen ökar mellan sångens fraser och sjunker under dem. Vetenskapen är rätt överens om att just variationen har en lugnande effekt, säger han.

– Men det gäller ju bara medan man sjunger, och beror också på situationen och vad man sjunger.

Att studien blivit missförstådd i Glamour innebär inte att Björn Vickhoff har något emot artikelns tema i övrigt. Tvärtom är att han själv förtjust i att sjunga när han kör bil.

– Jo, det gör jag nog en hel del. Det är ett bra tillfälle att lyssna på musik, säger han.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG