Foto: Hans Wretling

Galna idén: Tvåvånings ishall vid Frölundaborg

Slottsskogsrinken och Wallenstamshallen behöver ersättas och nu lutar det åt att det blir en dubbedäckad ishall som ska ersätta dem. Det tog idrott- och föreningsförvaltningen beslut om i förra veckan.

  • Publicerad 13:30, 28 sep 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det kommunala bolaget Higab fick i uppdrag att ta fram olika alternativ på hur  Slottsskogsrinken och Wallenstamshallen ska ersättas. Ett unikt förslag presenterades där två ishallar byggs ovanpå varandra.

– Idrott- och föreningsförvaltningen, IOF, föreslog att man skulle hitta en annan lösning då alternativet att bygga en ishall i två våningar skulle bli väldigt dyrt till skillnad från att bygga en traditionell, säger Ann-Charlotte Hellman, handläggare på förvaltningen.

Läs även: Iskalla men stora planer vid Frölundaborg

Den ungefärliga kostnaden för att bygga en traditionell ishall ligger på 75 miljoner kronor medan kostnaden för en ishall i två våningar skulle landa på cirka 300 miljoner kronor. Investeringskostnaden skulle istå fall Higab stå för men även hyra, som också blir höger, läggs på IOF.

Under nämndmötet i torsdags förra veckan valde nämnden, trots förvaltningens avrådan, att gå vidare med det dubbeldäckade alternativet.

– Det finns både för och nackdelar med den här ishallen. En fördel är att man tar mycket mindre markyta i anspråk och andra sidan innebär det här sättet att bygga på en mycket högre kostnad, säger Ann-Charlotte Hellman.

Skulle byggnationen av tvåvåningsishallen bli av blir det den första i Sverige, idén har endast varit uppe för diskussion på andra ställen.

Vilka utmaningar innebär det att bygga den här typen av ishall?

Det måste vara väldigt stabilt då isen är skör och spricker lätt, säger Ann-Charlotte Hellman.

Läs även: Synkad konståkning i världsklass i Frölundaborg

Vi är GBG