Bjuder upp. Med Silvia Sardeiras hjälp ska GMSLTN jazz svänga. Foto: Kai Martin

Gamlestaden jazzfestival firar 5 år med fokus på Gamlestaden

GMLSTN jazz – eller om man så vill Gamlestadens jazz – firar fem år. I år med betoning på nytt och spännande. – Vi försöker utveckla festivalen till ha fokus på den här stadsdelen, säger arrangören Silvia Sardeira.

  • Publicerad 11:57, 10 okt 2018

Festivalen – som inleds onsdag 17/10 – har i och för sig sitt avstamp i Långedrag. Men sedan är det nära nog Gamlestaden för GMLSTN jazz.

– På onsdag är det en förfest där vi med Bastujazzen vill visa på något väldigt typiskt svenskt för våra gästande musiker, säger Silvia Sardeira.

Som bokare för svenska jazzakter som Lina Nyberg och Kroumata har hon jobbat upp ett stor internationellt kontaktnät. Något som hon nu har nytta av inför den femte GMLSTN jazz.

– Det finns ett europeiskt jazznätverk där jag hittar artister vars profiler stämmer in på festivalen, säger hon.

– Det blir artister och band som är i starten av sin karriär, men som det redan pratas mycket om. Som isländska ADHD och Maria João Ogre. Vi har en idé om att vara först med det senaste. Det är något som jag tycker har saknats på de senaste årens festivaler.

​Hon nämner också göteborgskan Hannah Tolf var band spelar under festivalen. För under festivalen möter internationellt lokalt på ett omfamnande och intressant sätt.

– Hannah Tolf Band är redan etablerade i branschen, har en bra identitet och passar väldigt bra i den nisch som vi har valt för årets festival, menar Silvia Sardeira.

​Av festivalens fem dagar kommer tre ha fokus på spelningar i Gamlestaden. Allt från framträdande i Slakthusområdet, där man under temat "Wine mechanics" kommer promenera till nästa spelning, till spelningar hos kafferostaren Per Nordby.

– Promenaden kommer att markera på ett kreativt sätt och tar bara knappt tio minuter. det kommer finns både utrymme för musik, dryck, mat och promenad, förklarar Silvia Sardeira.

– Folk som gillar jazz brukar gillar sådana här koncept och jag tycker dessutom att det bra att försöka koppla scenerna till namnet på festivalen.

GMLSTN jazz

Är: Jazzfestival företrädesvis i Gamlestaden 17-21 oktober.

Med: Bland andra Tommy Caggiani Therion Trio, Maria João Ogre, Naoko Sakata, Björn Meyer, Lars Johansson Trio, Hannah Tolf Band, ADHD, We Float, Esinam och Stacey Kent.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG