ÖVERVAKNING. Polisen planerar att sätta upp fler övervakningskameror på Järntorget och Långgatorna. Foto: Mostphotos

Gängkriminella lämnar Avenyn för Långgatorna

Järntorget är en av Göteborgs mest brottsaktiva platser. Under coronapandemin ser polisen att flera av stans tyngst kriminella väljer Långgatorna före Avenyn.

  • Publicerad 07:54, 9 nov 2020

Nyligen blev en man i 20-årsåldern knivskuren i låret i samband med ett bråk på Järntorget. Det är ett av flera uppmärksammade grova brott i området den senaste tiden. Under året har både antalet anmälda personrån och våldsbrott i form av bland annat misshandel ökat. Men enligt lokalpolis Roberto Tomés handlar det inte om något trendbrott.

Boende: "Ett nav för narkotikahandel"

– Min bild är att det varit konstant högt. Däremot är min uppfattning att uppmärksamheten ökat. När det gäller de här grövre brotten och knivöverfall är det ofta narkotikarelaterat i grunden. Oftast är det inte ett knivrån utan indrivning av skulder eller missförstånd i någon knarkaffär, säger Roberto Tomé.

Järntorget och Långgatorna förändras när mörkret faller på. Roberto Tomé beskriver hur droger säljs som ”korv med bröd”.

– När vi är där lugnar det ner sig, men så fort vi lämnat kommer det tillbaka igen, säger Roberto Tomé.

Bytt klubb mot pub

Under coronapandemin har flera klubbar och uteställen på Avenyn drabbats hårt av Folkhälsomyndighetens restriktioner. På Järntorget har pubarna inte drabbats på samma sätt. Det har lett till att många av stadens tungt kriminella bytt klubb mot pub.

– Det är kriminella med koppling till gängkriminalitet, yrkeskriminella, säger Roberto Tomé.

Begår de själva brott kring Järntorget eller vill de bara visa upp sig?

– Det beror på vilka de är. En del i det övre skiktet är mer där för att synas och marknadsföra sig. De gillar att dyka upp i snygga bilar och det finns ett signalvärde i det. Andra vill vara mer diskreta, säger Roberto Tomé.

Även när det kommer till svarttaxiverksamhet har problemet flyttat från Avenyn till Järntorget.

– Det är en hel del brott kopplat till svarttaxi. Tillfället gör ofta tjuven. Det är inte ovanligt att kunder rånas. Sedan tror jag att det finns ett stort mörkertal. De som varit på strippklubb och sedan blir rånade i en svarttaxi på vägen hem vill kanske inte alltid anmäla till polisen, säger Roberto Tomé.

Flera kameror på gång

Polisen jobbar mot kriminaliteten på olika sätt. Hittills finns två kameror på Andra Långgatan som snart blir tre, och efter det planeras ytterligare kameror i området.

– Kamerorna vi har uppe har inte haft någon förebyggande effekt för våld i offentlig miljö. Men vi får in mer underlag att utreda brotten. Vi kan se vilka som är där och förebygga vilka åtgärder vi ska sätta in, säger Roberto Tomé.

Nu är ambitionen att få fler av näringsidkarna själva att vilja jobba trygghetsskapande tillsammans. Polisen vill också få till ett bättre samarbete med ordningsvakterna i krogmiljön på samma sätt som arbetet utvecklats i området kring Nordstan och Centralstationen. Där har polisen tillsammans med kommunen och olika verksamheter lyckats minska brottsligheten de senaste åren.

Så blev Nordstan säkrast i centrum

– Brunnsparken har varit utgångspunkten för mycket av narkotikahandeln i Göteborg. Nu kan det bli så att Järntorget blir den nya utgångspunkten. Jag ska inte säga att vi känner oro, men Järntorget och Långgatorna är absolut ett av de största problemområdena vi har i city, säger Roberto Tomé.

Trygghet i fokus när Alliansens budget klubbades

Polisen: "Gå på känsla"

Ambitionen är att få mer rörelse i området för att minska kriminaliteten. Samtidigt finns är det en risk att vara där på kvällar och nätter. Hur tycker du gemene göteborgare ska tänka?

– Jag brukar säga att gemene göteborgare känner när något inte stämmer. Den känslan ska man gå på. Man ska inte ta en svarttaxi, man ska inte vara överförfriskad och jag tycker att man ska ringa polisen om man ser något. Även om man bara blir erbjuden narkotika och tycker det är normalt så ska man ringa 112, säger Roberto Tomé.

Kommer ni då?

– Det är en bedömningsfråga, om vi har resurser och tid. Men är det inte något annat pågående så kommer en patrull åka dit. Då är det viktigt att vi fått bra signalement så vi vet vem vi ska leta efter, säger Roberto Tomé.